Now Reading:
Međunarodna suradnja jedan od prioriteta – Međimurska županija financirat će učenje hrvatskog jezika u mađarskim osnovnim školama
Full Article 2 minutes read

Međunarodna suradnja jedan od prioriteta – Međimurska županija financirat će učenje hrvatskog jezika u mađarskim osnovnim školama

Da je jedan od prioriteta Međimurske županije međunarodna suradnja dokazuju brojne aktivnosti koje na tom području poduzima. Nakon što je aktivno sudjelovala u postavljanju ploča na hrvatskom jeziku u Mađarskoj što je prema riječima župana Matije Posavca izazvalo oduševljenje tamošnjih Hrvata, njihov sljedeći korak je organizirati i financirati učenje hrvatskog jezika u mađarskim osnovnim školama.

Međimurska županija njeguje i dobru suradnju s Austrijom s kojom ih vežu Zrinski i Frankopani. Tako im je u Bečkom Novom Mjestu gdje su 1671. godine pogubljeni postavljen spomenik.

-Drugi korak u tome je snažnije povezivanje Bečkog Novog Mjesta i Grada Čakovca, a to sve radimo s ciljem da dobijemo oznaku Europske kulturne baštine što se tiče našeg Starog grada Zrinskih. Tim povodom ćemo se povezati sa Primorsko-goranskom županijom koja je dio europskog projekta ‘Putevima Frankopana’ – pojasnio je župan Posavec.

S obzirom da Međimurje s ponosom nosi titule Europske regije sporta i budućnosti, pozvano je da bude partner u obilježavanju 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa sa stranim zemljama.

-Tako smo dobili priliku gdje ćemo biti partner 9. lipnja na svečanosti u Austriji, Beču, u parku dvorca Schonbronn gdje će nazočiti brojni uzvanici, diplomati država članica EU, predstavnici austrijskih, državnih i pokrajinskih institucija, udruge hrvatskog iseljeništva u Austriji i veliki broj gradišćanskih Hrvata te hrvatskih i austrijskih gospodarstvenika – rekao je Posavec dodavši kako je to prilika za snažnije gospodarsko i kulturno povezivanje s Austrijom.

Ovo isto partnerstvo ponudila im je i Švedska.

-Govoreći o ‘vanjskoj politici’ zahvaljujem organizatorima hrvatske večeri u Stuttgartu koji su organizirali jedno okupljanje Hrvata i sav prihod te manifestacije će biti usmjeren prema međimurskoj zakladi Katruža – dodao je župan.

Zahvaljujući suradnji s UNICEF-om dvadesetak parlamentarnih zastupnika iz Turske posjetilo je Međimursku županiju i informiralo se o njihovoj politici prema obrazovanju i djeci.

Naime, županija financira udžbenike, prijevoz, asistente za učenike s poteškoćama u razvoju, školsku kuhinju za učenike u riziku od siromaštva, stipendira deficitarna zanimanja i redovito gradi nove školske kapacitete s čime je upoznala goste iz Turske.

tklopotan / www.sjever.hr
31.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.