Now Reading:
Svi gradovi, općine i županije obvezni su uvesti posebne kodekse za vijećnike, u protivnom im prijete kazne do 15 tisuća kuna
Full Article 2 minutes read

Svi gradovi, općine i županije obvezni su uvesti posebne kodekse za vijećnike, u protivnom im prijete kazne do 15 tisuća kuna

Do kraja lipnja vijeća i skupštine svih 576 općina, gradova i županija obvezni su kodeksom urediti ponašanje svojih vijećnika, a onima koji to ne učine prijeti kazna od 5000 do 15.000 kuna, piše Index.hr.

Prvi put predstavnička je tijela na to obvezao novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a budući da sve lokalne jedinice i njihova vijeća i skupštine nemaju iste kadrovske kapacitete, Ministarstvo pravosuđa i uprave im je ponudilo pomoć u vidu Smjernica za izradu kodeksa ponašanja (članova) predstavničkih tijela, svojevrsni praktični vodič i pomoć u izradi tog dokumenta.

Ministarstvo predlaže da se kodeksima propiše da je vijećnik dužan kontinuirano paziti na poštovanje etičkih načela, kao i spriječiti potencijalni odnosno stvarni sukob interesa, te da se ne može ispričati za nepoznavanje obaveza i odgovornosti koje proizlaze iz kodeksa.

Kako piše Index.hr Ministarstvo smatra da svoje mjesto u kodeksima treba naći i načelo uzornosti. Vijećnik bi, naime, trebao biti uljudan, dostojanstven i profesionalan kako u odnosima s građanima i medijima, tako i s ostalim dužnosnicima, službenicima i namještenicima. Pri korištenju bilo kojeg sredstva komunikacije, uključujući i društvene mreže, dužan je čuvati osobni i ugled predstavničkog tijela.

www.sjever.hr
11.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.