Now Reading:
Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju dobru suradnju: „Rijeka Drava nas razdvaja, a mi ćemo sve učiniti da nas spaja!”
Full Article 4 minutes read

Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju dobru suradnju: „Rijeka Drava nas razdvaja, a mi ćemo sve učiniti da nas spaja!”

Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju razvijati dobrosusjedske odnose i surađivati na području obrazovanja, gospodarstva, infrastrukture i turizma, naglasili su varaždinski i međimurski župan Anđelko Stričak i Matija Posavec u ponedjeljak.

Naime, župan Stričak u varaždinskoj Županijskoj palači ugostio je župana Posavca, a tom prilikom razgovarali su o brojnim temama važnim za jačanje i jedne i druge županije, kao i stanovnika s obje strane rijeke Drave.

Upravo je Drava kao prirodna barijera između dvije županije bila jedna od tema radnog sastanka, a kako je naglasio Stričak, upravo nju smatraju točkom koja će ih spajati.

-Mi Varaždinci već godinama vrtimo program Varaždin na Dravi, a s druge strane, Općina Nedelišće ima također jedan zanimljiv turističko – sportski program vezan uz Dravu i jezero u Kuršancu, tako da nam i to može biti jedna od poveznica – pojasnio je Stričak.

Prošle godine Mura, Drava i Dunav proglašeni su rezervatom biosfere zbog čega su se čelni ljudi Varaždinske i Međimurske županije složili kako će im programi zaštite i upravljanja ovim područjem u narednom periodu biti točka dobre suradnje.

S obzirom da obje županije puno ulažu u obrazovanje, riječ je o jednoj od bitnijih područja buduće, ali i sadašnje suradnje. Naime, na području Varaždinske županije trenutno se grade dva centra kompetentnosti i ima čitav niz centara izvrsnosti, a kako je istaknuo župan Stričak upravo bi taj dio trebao biti nadogradnja njihove suradnje.

Župan Posavec naglasio je kako će upravo ovog tjedna u Čakovcu biti otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan preko 50 milijuna kuna u koji su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije zbog čega se može zaključiti kako dobra suradnja po tom pitanju već postoji.

– Naravno da ćemo i u tom kontekstu surađivati, kao što već i dan danas imamo dobru suradnju između našeg Veleučilišta i srednjih škola s Fakultetom organizacije i informatike – dodao je Posavec.

Župani su se na sastanku dotakli i teme prometne infrastrukture. Kako je poručio Stričak, najmanje brzih cesta izgrađeno je na sjeveru Hrvatske, a s obzirom da svi uviđaju koliko su one potrebne, Varaždinska županija „gura” projekt izgradnje brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi, a Međimurska istočnu obilaznicu Nedelišća.

-Nakon toga bi trebali naći spojnu točku tih dviju brzih cesta. Osim što ćemo rasteretiti promet iz naseljenih mjesta, dići ćemo sigurnost prometa na višu razinu, a isto tako svi građani koji žive uz postojeće ceste vjerujem da će to prihvatiti s olakšanjem – kazao je župan Stričak.

Župan Stričak je govorio o dobrosusjedskim odnosima, a da bi se susjedi mogli dobro posjećivati i dobro surađivati trebaju imati dobro izgrađene putove, a taj put koji mi želimo izgraditi u formalnom infrastrukturnom smislu je i brza cesta Čakovec-Varaždin. Obilaznica kroz Nedelišće, Puščine, Kuršanec je u ovom trenutku prometnica kroz koju dnevno prođe 20.000 vozila i nama je to od vitalnog i prometno-infrastrukturnog značaja i zamolio sam župana da zajednički apeliramo prema Hrvatskim cestama kako bi se ubrzala izgradnja obilaznice – nadovezao se Posavec dodavši kako je riječ o interesu obje županije.

Kako je najavio, Međimurska županija dat će punu podršku maksimalnom iskorištavanju turističkog potencijala rijeke Drave, ali i projektu Parka prirodne Ivančica.

S obzirom da je sjever Hrvatske najproduktivniji hrvatski kraj, župani su razgovarali i o daljnjoj suradnji na području gospodarstva, a Posavec je naglasio kako im globalna situacija daje priliku za jačanje gospodarstva, formiranje zajedničkih gospodarskih zona i stvaranje novih, visokodohodovnih radnih mjesta.

-Prema tome, puno, puno tema kojih smo se dotakli i koje ćemo nastaviti kroz suradnju ravnatelja naših javnih ustanova, suradnju s pročelnicima i sasvim sigurno vjerujem da ćemo samo tom zajedničkom suradnjom jačati i jednu i drugu županiju na korist stanovnika i Varaždinske i Međimurske županije – zaključio je župan Posavec.

tklopotan / www.sjever.hr
25.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.