Now Reading:
Koronavirus je donio i nešto dobroga u posljednje dvije godine – Baby boom u Zagorju – lani je rođeno 70 beba više nego 2020. godine
Full Article 4 minutes read

Koronavirus je donio i nešto dobroga u posljednje dvije godine – Baby boom u Zagorju – lani je rođeno 70 beba više nego 2020. godine

Prema objavljenim podacima Ministarstva uprave, a na temelju podataka iz matice rođenih, lani je u RH rođeno 36.934 beba, 677 više nego godinu prije. Veći broj beba rođen je u deset županija – Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Vukovarsko – srijemskoj, Varaždinskoj, Zadarskoj, Osječko – baranjskoj, Virovitičko – podravskoj, Ličko – senjskoj, Primorsko – goranskoj, Gradu Zagrebu, ali i u Krapinsko – zagorskoj županiji, piše portal župan.hr.

Usporede li se podaci iz matice rođenih u 2021. godini s onima iz 2020., vidi se da je u Krapinsko – zagorskoj županiji rođeno 70 djece više.

Krapinsko-zagorska županija ove godine, kao i prethodne daje po 1.000 kuna naknade za treće dijete u obitelji, a iznos se uvećava sa svakim sljedećim rođenim djetetom, do konačnih 5.000 kuna. Lani je za tu svrhu isplaćeno 300.000 kuna, a ove se godine planira isplatiti 350.000 kuna.

Osim toga, sufinancira se oprema za novorođenčad u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Za rodilje petero i više djece daruju se prigodni poklon paketi s medicinsko – higijenskim potrepštinama, a kroz socijalni program pomažu se obitelji u teškim životnim prilikama kroz jednokratne novčane pomoći.

Na području zdravstva, obuhvaćena je što bolja medicinska skrb za rodilje i djecu, promicanje dojenja kao prirodnom načinu prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj. U tom cilju Krapinsko-zagorska županija izdvojila je preko 450.000 kuna za opremanje rodilišta, osnovala je Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Županije te tiskala informativno – edukativni materijal o dojenju i savjetima za roditelje, a također i sufinancira edukaciju za medicinske sestre – primalja za tečaj I. kategorije. Projektom opremanja dnevne bolnice u vrijednosti 15,7 milijuna kuna između ostalog nabavila se i oprema za rodilište. Projektom Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije, nabavila se oprema i uredile ambulante u vrijednosti 8,3 milijuna kuna. KZŽ je u zadnjih nekoliko godina izdvojila značajna sredstva za opremanje rodilišta, i to za – kupnju CTG uređaja 18.585 kuna, – za ginekološki stolac iznos od 36.000 kuna, moderne rekvizite za rađaonicu: pilates lopte, uže, švedske ljestve i strunjače 6.000 kn, ginekološki stolac za žene s invaliditetom u vrijednosti 32.500 kuna, električne izdajalice u vrijednosti 1.587 kuna te 4 paravana za unapređenje rada i osiguravanje privatnosti u sklopu pilot projekta Rodilište – prijatelj majki.

Nadalje, kako piše portal zupan.hr, Krapinsko-zagorska županija uložila je snažne napore da se osnaže općine i gradovi u osiguranju dostupnosti logopedske službe. Razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave, a koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Kontinuirano se radi na unapređenju kvalitete usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama. U tom cilju Krapinsko-zagorska županija izdvaja sredstva za sufinanciranje programa rane intervencije u iznosu od 400.000 kn godišnje. Od 2016. godine izdvaja se oko 150.000 godišnje za troškove stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Na taj način praktički nema liste čekanja za uključivanje u predškolski razvoj. Prošle godine izdvojeno je 110.000 kuna za sanaciju i opremanje prostora namijenjenog za pružanje usluge rane intervencije te edukaciju stručnjaka u COOKT.

Školska prehrana sufinancira se kroz projekt “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” (školska godina 2021. – 2022.). Projektom je uključeno 994 učenika te je osigurano 173 950 obroka. Vrijednost projekta je milijun kuna. Krapinsko- zagorska županija je nositelj projekta, zajedno sa 33 partnera. Troškovi produženog boravka sufinanciraju se na način osiguravanja prostornih uvjeta u školama te podmirenju režijskih i djelomičnih troškova tehničkog osoblja.

Županija dodjeljuje učeničke i studentske stipendije u tri kategorije (A-za nadarene učenike i studente; B-prema socijalnoj osnovi i C-za deficitarna zanimanja). U proračunu Krapinsko-zagorske županije na godišnjoj razini osigurana su sredstva u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Svake se godine osigurava oko 100 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama; sredstva se osiguravaju kroz EU Projekt (za 80-tak učenika cca 3.000.000 kuna te uz suradnju jedinica lokalne samouprave i KZŽ (za preostalih 20-tak učenika, cca 750.000, pola JLS i pola KZŽ). Nadalje, projektom “Zalogajček 6” u osnovnim se školama u KZŽ u školskoj godini 2021./2022. osiguravaju obroci za djecu u riziku od siromaštva. Nositelj projekta je Županija kao osnivač škola, u suradnji s Gradom Krapinom i Općinom Stubičke Toplice, koje su osnivači škola na svom području.

www.sjever.hr / www.zupan.hr
21.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.