Now Reading:
Prvi restoran na području Koprivničko-križevačke županije dobio prestižnu oznaku Gault & Millau
Full Article 2 minutes read

Prvi restoran na području Koprivničko-križevačke županije dobio prestižnu oznaku Gault & Millau

Restoran Fakin u Legradu dobio je prestižnu oznaku Gault & Millau te je tako svršten u rang vrhunskih restorana ne samo s područja Republike Hrvatske već i ostalih zemalja diljem Europe i šire. Prvi je to restoran na području Koprivničko-križevačke županije koji nosi ovu oznaku.

Dodjela oznaka za područje Republike Hrvatske održana je 5. travnja u hotelu Esplanade u Zagrebu u sklopu gala večeri na kojoj je između ostalog predstavljen i novi vodič restorana. Restoran Fakin ocijenjen je sa 14 bodova i dobio dvije kapice.

Županijska uprava uputila je čestitku osoblju Restorana Fakin, a posebice chef-u Erichu Glavici i šefu kuhinje Alenu Beliću koji su svojim znanjem i iskustvom zaslužili ovu prestižnu oznaku, a samim time i doprinijeli prepoznatljivosti vrhunske gastronomske ponude na području Koprivničko-križevačke županije.

Gault & Millau je prestižni francuski vodič za restorane kojeg su utemeljili slavni kritičari restorana Henri Gault i Christian Millau 1965. godine. Gault & Millau ocjenjuje na skali od 1 do 20, pri čemu je 20 najviši broj bodova. Restorani s ispod 10 bodova rijetko se navode, a bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili atmosferi restorana posebno. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu prikazati jedan do četiri toquea/kuharske kapice. Raspravljalo se o tome koji je vodič važniji, Michelin vodič ili Gault Millau. U 1970-ima Michelinova kontinuirana konzervativna podrška tradicionalnoj visokoj kuhinji bila je izazvana podrškom nouvelle kuhinje od strane Gault-Millaua.

Michelin je popularniji i stoga utjecajniji, dok se Gault & Millau smatra više usredotočenim na hranu jer se glavni kriterij temelji isključivo na kvaliteti hrane.

sjever.hr/kckzz.hr
14.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.