Now Reading:
U Zagorju se okupili dobitnici najvećih vatrogasnih priznanja iz četiriju sjevernih županija – Kolar: To je elita, to su doajeni vatrogastva u Hrvatskoj!
Full Article 3 minutes read

U Zagorju se okupili dobitnici najvećih vatrogasnih priznanja iz četiriju sjevernih županija – Kolar: To je elita, to su doajeni vatrogastva u Hrvatskoj!

Krapinsko-zagorska županija u petak je bila domaćin velikog okupljanja dobitnika vatrogasnih priznanja iz četiriju sjevernih županija, a uz domaćine, u Mariju Bistricu stigli su vatrogasci iz Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju dobitnika najvećih vatrogasnih priznanja – Povelje s likom Đure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića.

-Uvijek na ta događanja pozivamo sve živuće dobitnike priznanja, a danas je s nama ovdje njih 30-ak. Smatramo da je upravo tradicija velika stvar u vatrogastvu. Vodimo brigu o svima, od onih najmlađih od šest godina, do najstarijih, i ne zaboravljamo dužnosnike koji su niz godina obavljali vodeće funkcije u vatrogastvu – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber.

Na okupljanju vatrogasaca bili su i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić te Mladen Jurinj, posebni izaslanici glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Hrvatsko je vatrogastvo uvijek imalo razumijevanja za svoje članove i to one koji su svojim doprinosom godinama rade i službe, zaslužili visoka priznanja, rekao je Gregurić naglasivši kako su Povelje znak priznanja njima, ali i svim vatrogascima koji danas žive i rade u Hrvatskoj.
-Hrvatsko je vatrogastvo došlo na visoku razinu zahvaljujući odličnom radu svih vatrogasaca, i dobrovoljnih i profesionalnih. Kod nas je manje požara nego u nekim drugim zemljama, primjerice u Turskoj i Grčkoj gdje je bilo i ljudskih žrtava. To je zato jer se vatrogastvo čitavo vrijeme oporavlja, modernizira i školuje – rekao je Gregurić.

Zahvalio je svim vatrogascima, ali i krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru koji, kako je naglasio, uvijek pokazuje volju za vatrogastvo, ne samo u Zagorju, nego općenito u Hrvatskoj.

Zahvalivši svim vatrogaskinjama i vatrogascima na njihovom doprinosu, trudu i radu, župan je poželio dobrodošlicu dobitnicima najviših vatrogasnih priznanja.
-To je elita, to su doajeni vatrogastva u Hrvatskoj i nama u Županiji je čast što možemo biti domaćini ovakvog druženja – kazao je Kolar te i ovoga puta ponovio da vatrogastvo u Zagorju nije poziv, nego način života.
-Nemoguće je proći kroz Zagorje, kroz bilo koje mjesto, a da u toj tradiciji dugoj 150 godina ne nađete kuću iz koje nitko nikad nije bio u vatrogascima. Upravo ta tradicija vatrogastvo odvaja od ostalih društava i udruga i rijetko gdje možete doživjeti da ljudi imaju tako dug staž u vatrogastvu – naglasio je Kolar.

Posebno je istaknuo da nitko nema na taj način postavljenu hijerarhiju i tradiciju kao što ju imaju vatrogasci.
-Oni rade s vatrogasnom mladeži, istodobno vodeći brigu o onim članovima koji su ušli u godine kad više ne mogu biti operativni i to je za svaku pohvalu. Zahvaljujem svim našim vatrogaskinjama i vatrogascima, a ono što oni rade nije samo gašenje požara! Bilo kakva elementarna nepogoda da se dogodi na području županije, vatrogasci su prva snaga u koju se ja mogu pouzdati – zaključio je župan Kolar.

Okupljanje poveljama nagrađenih vatrogasaca održano je u Vinariji Micak u Mariji Bistrici, a među okupljenima je bio i općinski načelnik Josip Milički.

a. kučić/sjever.hr
08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.