Now Reading:
Svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije obilježen Svjetski dan Roma
Full Article 2 minutes read

Svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije obilježen Svjetski dan Roma

S ciljem proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju, 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma.

Dan je službeno proglašen 1990. godine u Poljskoj u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine na kojem je donesena odluka o romskoj himni i zastavi. Svjetski dan Roma u Međimurju obilježen je svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Matjaš Oršuš, a uz članove Vijeća nazočili su joj zamjenik župan Međimurske županije Josip Grivec, pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, zamjenik načelnice Općine Orehovica Marko Balog i zamjenik načelnika Općine Pribislavec Kruno Oršuš.

U svom je govoru predsjednik Vijeća Matjaš Oršuš istaknuo kako vjeruje da će se, s obzirom na težinu problema romske nacionalne manjine, u skoroj budućnosti razviti konstruktivnija suradnja s ciljem rješavanja problema i izazova.
-U ime Vijeća zahvaljujem Međimurskoj županiji što je prihvatila naš prijedlog i što se krenulo u izradu strategije pomoći Romima, što će, vjerujem, rezultirati njihovim sveobuhvatnim uključivanjem u društveni život Hrvatske – rekao je Oršuš.

-Vaša zastava je gore zelena, dolje plava, a u sredini kotač. Vi ste narod koji spaja i nebo i zemlju, hajde da zakotrljamo taj kotača prema boljoj sutrašnjici – kazao je zamjenik Grivec čestitavši Svjetski dan Roma.

-Obilježavanje ovog dana omogućava čuvanje vaše tradicije i kulture, ali je i prilika da se osvrnemo i promislimo o položaju Roma, o kršenju dječjih prava i prava žena unutar zajednice i nizu drugih problema s kojima se Romi susreću u svojoj zajednici – naglasila je pročelnica Odrčić Mikulić, a nakon čestitke za njihov Dan, gradonačelnica Cividini, kazala je da se u romska naselja ulagalo i ulagat će se, ali potrebna je i suradnja romske nacionalne manjine.
-Morate pružiti čvrstu ruku suradnje, jer ćemo samo tako doći do boljih rezultata – zaključila je.

Svečanu sjednicu obogatio je Slađan Ignac izvedbom nekoliko romskih pjesama na harmonici.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija-hr
08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.