Now Reading:
Obilježen ‘Zeleni dan’ na Varaždinskom placu – posjetitelji uživali u zdravim i zelenim delicijama
Full Article 3 minutes read

Obilježen ‘Zeleni dan’ na Varaždinskom placu – posjetitelji uživali u zdravim i zelenim delicijama

Omiljeno jutarnja destinacija brojnih Varaždinaca, poglavito subotom kada je lijep sunčan dan kao što je danas, svakako je Varaždinski plac, a ove je subotom tamo obilježen ‘Zeleni dan’ kako bih se obilježio početak sezone zelenog lisnatog povrća.

Osim standardne ponude kod omiljenih kumica, posjetitelji su mogli sudjelovati u nagradnim igrama i kvizovima te kušati ukusna, ali jednostavna zdrava jela koja su pripremili stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Srednje strukovne škole, a za mališane su pripremljene animacije u organizaciji Umjetničke organizacije Favela, te neizostavno besplatno oslikavanje lica.

Nutricionisti Anita Car i Davor Hostić za posjetitelje su pripremili zeleni smoothie koji smatraju idealnim za započeti dan jer pruža energiju, a ujedno služi kao detox.

-Smoothie bogat energijom kojeg čine špinat, zobene pahuljice, banana, biljno mlijeko (bademovo ili kokosovo prema izboru), grožđe i jabuke. Osim što je zeleno lisnato povrće bogato različitim vitaminima i mineralima, imamo i lutein koji je jako dobar u procesima pomlađivanja. Isto tako zeleno lisnato povrće nam služi kao postupak alkalizacije tijela – objasnila je Car. Dodala je kako je sada idealno vrijeme za započeti s uvrštavanjem sličnih namirnica u svoj jelovnik, ali i kako je promjena prehrambenih navika dugotrajan proces koji se ne događa preko noći.

-Treba probati, a ne suditi knjigu prema koricama. Zelena boja je mirna spokojna, i isto kao što djeluje na čovjeka vizualno, tako djeluje na ljudski organizam. Treba jesti zeleno – poručila je Car te dodala kako Varaždinski plac obiluje zelenim lisnatim povrćem.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković rado je probao zeleni smoothie i savjetovao svima da probaju više konzumirati zeleno, koje možda na prvi pogled ne izgleda osobito privlačno, ali je uistinu ukusno.

-Upravo ovi ljudi provest će u našim školama tu „Čarobnu osmicu” o kojoj smo već pričali, kojom ćemo educirati u osnovnim školama, kao što smo na V. OŠ, kuhare da počnu sa zdravijom prehranom i to ćemo do nove školske godine primijeniti – spomenuo je Marković te dodao kako je Varaždinska tržnica duša ovog grada.

-Možete vidjeti koliko je ovdje zelenila i domaćih proizvoda. Pokušavamo to ljudima usaditi da dođu na plac i kupe nešto domaće, da pripreme i žive što zdravije. Danas je i prevencija raka dojke, a sve što proizlazi iz zdrave hrane vodi ka ozdravljenju i to je ono čega bi se svi trebali držati – rekao je Marković i pozvao sve Varaždince da kupuju domaće, lokalno i zdravo.

abrkic/sjever.hr
26.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.