Now Reading:
Uručene nagrade najboljim mladim šahistima Varaždinske županije, zamjenica Zagorec poručila: Vi ste naši mali genijalci!
Full Article 4 minutes read

Uručene nagrade najboljim mladim šahistima Varaždinske županije, zamjenica Zagorec poručila: Vi ste naši mali genijalci!

Učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu u školskoj godini 2021./2022. u srijedu su u atriju varaždinske Županijske palače podijeljene nagrade.

Podsjetimo, natjecanje u šahu „PUŽ“ sastoji se od pet turnira tijekom školske godine, a sastavni je dio projekta popularizacije šaha u školama Varaždinske županije. Šah ima veliku odgojnu ulogu kod mladih jer putem učenja i same igre utječe na razvoj pamćenja, logike, koncentracije te razvija trajno traženje optimalnih rješenja. Program šaha, koji se izvodi u sklopu Centra izvrsnosti za informatiku, nadogradnja je svih aktivnosti projekta.

Mladim je šahisticama i šahistima dobrodošlicu poželjela i na nagradama čestitala zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.
-Iskreno me vesele ovakva događanja na kojima sudjeluju naši učenici jer upravo su oni naše blago i naša budućnost. Kao što znate u fokusu Županije je obrazovanje i mi se maksimalno trudimo stvoriti sustav jednakih šansi – istaknula je zamjenica Zagorec.

Podsjetila je da je prije pet godina pokrenut projekt popularizacije šaha u osnovnim i srednjim školama naglasivši kako su u Županiji iznimno zadovoljni postignutim rezultatima.
-Projekt samog šaha provodi se kroz izvannastvene aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, zatim kroz pojedinačno natjecanje u šahu, kao i u sklopu programa Centara izvrsnosti. U tom periodu postignut je značajan iskorak, šah je populariziran, povećana je razina šahovskog znanja i ostvareni su odlični rezultati na brojnim natjecanjima. Upravo s tih osnova smo se danas ovdje okupili kako bismo vama, dragi naši učenici i učenice, čestitali na odličnim rezultatima i zahvalili na vašem trudu te iskazali iskrenu zahvalnost što volite, cijenite i gajite određenu ljubav prema šahu zajedno sa svojim mentorima, jer kao što znamo šah potiče razvoj mozga i kreativnost i uči nas planirati – kazala je Zagorec i poručila:
-Vi ste naši mali genijalci!

Natjecanje se sastojalo od pet turnira u tri kategorije, niži i viši razredi te srednje škole, a nakon finala dobili smo ovogodišnje županijske prvake, rekao je Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah.
-Varaždinska županija uspjela je u zadatku popularizacije šaha i iskorištavanja dobrobiti za djecu u njihovom učenju i obrazovanju. Čestitam svima te zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Prvoj gimnaziji Varaždin, svim školama gdje su se turniri igrali. Svugdje smo lijepo prihvaćeni, svi su nas ravnatelji lijepo ugostili. Zahvaljujem i svim šahovskim djelatnici koji su uložili svoj trud da sve ovo uspije – rekao je Matkun.

Ovo su najbolji od najboljih

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda osvojio je Joško Pešić, učenik VI. osnovne škole Varaždin, drugo mjesto pripalo je Janu Othmanu iz Ludbrega, a treće Jakovu Friščiću iz Ivanca. Treća najbolja djevojčica je Lana Željezić iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tea Martinčević iz Druškovca, a prvo mjesto pripalo je Petri Šestak iz Črešnjeva.

U kategoriji viših razreda najbolji su bili prvoplasirani Petar Križanić iz Varaždinskih Toplica, Matej Držaić iz Kamenice koji je osvojio drugo mjesto i Adrian Petrus iz Bisaga koji je osvojio treće mjesto. Najbolja djevojčica bila je Laura Friščić iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Ana Kanešić iz Varaždinskih Toplica, a treće Mia Juriša, također iz Varaždinskih Toplica.

Nagrađeni srednjoškolci su Hrvoje Hostnjak iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji je osvojio prvo mjesto, Matej Friščić iz Druge gimnazije Varaždin s osvojenim drugim mjestom te Pavlo Kovaček iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji je osvojio treće mjesto. Najbolja djevojka bila je Silvija Ričko, drugo mjesto osvojila je Silvija Sever, a treće mjesto Ana Smuđ. Sve tri djevojke su učenice Elektrostrojarske škole Varaždin.

Posebne nagrade za Fair play pripale su Adrianu Petrusu i Jakovcu Friščiću.

Hrvoje Hostnjak, nakbolji među šahistima srednjih škola kratko je poručio:
-Bilo je napeto i borilo se, šah je moj život i to je to!

Uručenju nagrada najboljim mladim šahistima nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

a. kučić/sjever.hr
23.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.