Now Reading:
U Prelogu novi iskorak u štednji energije i očuvanju okoliša: DV „Fijolica” uskoro će imati sunčanu elektranu
Full Article 4 minutes read

U Prelogu novi iskorak u štednji energije i očuvanju okoliša: DV „Fijolica” uskoro će imati sunčanu elektranu

Cijene energenata iz dana u dan sve su više, najveće nas poskupljenje tek očekuje i to od 1. travnja ove godine, stoga je svaka ušteda itekako dobrodošla, a kad je uz uštedu riječ i o zaštiti okoliša i kvalitetnijom životu građana, priča je još bolja.

Upravo takva priča počinje u Dječjem vrtiću „Fijolica” u Prelogu. U srijedu su, naime, Grad Prelog kao investitor i tvrtka Solektra d.o.o. kao izvođač radova u preloškoj gradskoj vijećnici potpisali Ugovor o radovima na izgradnji integrirane sunčane elektrane DV „Fijolica”, a riječ je o investiciji od oko 450 tisuća kuna.

Ovaj ugovor se sklapa kao jedna od aktivnost na projektu ENES-CE koju Grad Prelog provodi zajedno s Međimurskom energetskom agencijom MENEA-om i partnerima iz nekoliko zemalja srednje Europe, a čiji je cilj uključivanje građana u procese energetskog planiranja. Projekt je u završnoj fazi, a tu je sad i investicija u sunčanoj elektrani na krovu dječjeg vrtića Fijolica, kazao je direktor MENEA-e Alen Višnjić.
-Ta investicija je odabrana upravo u suradnji s građanima, gdje smo prilikom provedbe početne aktivnosti projekta do sada izradili plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena koji sadrži brojne mjere s kojima se postiže veća energetska učinkovitost i smanjenje emisije C02. Građani su odlučili da upravo pilot investicija u sunčanoj elektrani je ono što oni žele kao pilot u ovom djelu – rekao je Višnjić.

Objasnio je kako ukupna potrošnja električne energije od strane vrtića na godišnjoj razini iznosi oko 55 tisuća kWh. Do sada u 2020. do 2021. trošak za tu potrošnju bio je oko 50 tisuća kuna, sa nabavom u 2022., uz podsjetnik da su cijene porasle, taj bi godišnji trošak iznosio oko 87 tisuća kuna.
-Što se tiče elektrane ona je snage 50 kilovata i njezina proizvodnja na godišnjoj razini iznosila bi oko 58 tisuća kWh, dakle proizvodnja na godišnjoj razini bi pokrivala, odnosno malo premašivala potrošnju vrtića. I potrošnja na licu mjesta i ono što se prodaje u mrežu godišnje bi iznosilo 69 tisuća kuna. Od ovih 87 tisuća, 69 će proizvesti, odnosno uštedjeti elektrana. Vrtiću će ostati 18 tisuća kuna godišnje za pokrivanje troškova električne energije – rekao je Višnjić.

Predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki istaknuo je kako je Grad Prelog zadnjih godina poznat po brizi za okoliš.
-Preko gradskog komunalnog poduzeća Prekom odlučili smo posljednjih godina ući u projekt Secap – akcijski plan održivog energetskog razvoja kojim se nastoji u odnosu na referentnu 2011. godinu smanjiti udio emitiranja CO2 u svijetu. Sve ove aktivnosti i svi ovi planovi dio su tog projekta – naglasio je Ujlaki.

Dodao je kako nastoje afirmirati i mnoge druge udruge kroz razne planirane akcije, poput sadnje drveća i ostalog bilja, što utječe na poboljšanje kvalitete života na području grada.
-Nastojat ćemo u sljedećim godinama provoditi što više takvih planova i nadamo se da ovo nije zadnja akcija izgradnje solarne elektrane, jer ima još dosta javnih zgrada i krovova na kojima se one mogu postaviti i time smanjiti potrošnja fosilnih goriva – rekao je Ujlaki.

Goran Oreški, direktor tvrtke Solektra istaknuo je da tvrtka od 2010. godine intenzivno radi na projektima obnovljivih izvora energije, konkretno na projektiranju i izgradnji sunčanih elektrana.
-Odradili smo već brojne projekte što se tiče javnih zgrada, domova zdravlja, dječjih vrtića, škola… Pohvaljujem predstavnike MENEA-e što su prepoznali obnovljive izvore i takve investicije i da ih apliciraju na javne zgrade. Imamo dugogodišnje iskustvo u takvim projektima i s privatnim i javnim investitorima i vjerujem da ćemo sve uspješno realizirati u zadanom roku i da će ta investicija biti vrlo isplativa i doprinijeti uštedu i vrtiću i Gradu Prelogu – kazao je Oreški.

Vrijedi istaknuti kako je prilikom potpisivanja ugovora naglašeno da je osim izgradnje sunčane elektrane na DV „Fijolica” u planu i kod vrtića u skoroj budućnosti postaviti punionicu za automobile.

a.kučić/sjever.hr
23.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.