Now Reading:
Zagrebačka županija za svako novorođeno dijete izdvaja 1.000 kuna, sufinancira predškolski odgoj na ruralnom području, stipendira učenike i studente, a tu ne staje
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija za svako novorođeno dijete izdvaja 1.000 kuna, sufinancira predškolski odgoj na ruralnom području, stipendira učenike i studente, a tu ne staje

Zagrebačka županija provodi brojne demografske mjere s ciljem poticanja pozitivnih trendova, od naknade od 1.000 kuna za svako novorođeno dijete, preko sufinanciranja predškolskog odgoja i obrazovanja na ruralnom području, stipendiranja učenika i studenata pa do subvencioniranja kamate na stambene kredite za doktore medicine.

Zagrebačka županija iz svog proračuna izdvaja za troškove prijevoza učenika i u mjestima u kojima nije organiziran javni linijski prijevoz i to u iznosu od 75 do 100 posto cijene prijevoza, piše Župan.hr.

Stipendira i učenike i studente, a u ovoj školskoj godini dodijeljeno je 45 učeničkih i 30 studentskih stipendija. Stipendiju Zagrebačke županije prima ukupno 121 učenik i 82 studenta. Učenička stipendija iznosi 600 kuna mjesečno, a studentska 1.200 kuna mjesečno i isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini.

I Zagrebačka županija se je uključila u subvencioniranje kamate na stambene kredite za doktore medicine koji su zaposleni na neodređeno vrijeme u zdravstvenim ustanovama kojima je ona osnivač, u visini od 50 posto iznosa ugovorene kamate na kredit i maksimalnom iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

Županija sufinancira predškolski odgoj i obrazovanje na ruralnom području. Ciljevi mjere su osiguravanje predškolskog odgoja i obrazovanja na području najslabije razvijenih jedinica lokalne samouprave Zagrebačke županije, razvitak sela, oživljavanje seoskog prostora i zadržavanje stanovništva na ruralnom prostoru. Lani je dodijeljeno 994.160 kuna za 464 polaznika.

Županija sudjeluje u programu Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i u projektu „Prsten potpore IV“ kroz koji se zapošljavaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici u osnovnim i srednjim školama, a provodi se sedmu godinu zaredom i omogućava učenicima s teškoćama u razvoju da uz potporu pomoćnika sudjeluju u svim odgojno-obrazovnim aktivnostima, kako u redovnoj nastavi tako i u izvannastavnim aktivnostima.

U projekt Prsten potpore III koji je u završnoj fazi bilo je uključeno 219 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik za rad s 245 učenika s teškoćama u razvoju u 36 škola.

www.sjever.hr / zupan.hr
21.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.