Now Reading:
Jembrih: Radi naših pomoćnika u nastavi župan mora održati svoje obećanje i osigurati sredstva za sigurnost njihova zaposlenja, ali i za daljnji razvoj obrazovanja u našoj županiji
Full Article 3 minutes read

Jembrih: Radi naših pomoćnika u nastavi župan mora održati svoje obećanje i osigurati sredstva za sigurnost njihova zaposlenja, ali i za daljnji razvoj obrazovanja u našoj županiji

Krapinsko-zagorska županija odnosno njen župan Željko Kolar propustio je ostvariti svoje obećanje i osigurati nešto manje od 700 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi čime bi se tim osobama, a radi se o 130 pomoćnika u nastavi na području županije, osigurala sigurnost zaposlenja tijekom čitave kalendarske godine.

Osim toga učenici osnovnih škola koji ostvaruju pravo odmah bi s početkom školske godine imali svoje pomoćnike čime bi se izbjegao stresni period kakav su mališani imali uvijek u prvim danima nastave. Naime, čest je bio slučaj da početak školske godine nije značio i dovršetak natječaja i zapošljavanje pomoćnika od prvog dana što je i za osnovnoškolce, ali i njihove nastavnike, predstavljao veliki problem.

Na ovaj problem na posljednjoj sjednici, ali i neispunjeno obećanje župana, upozorila je HDZ-ova vijećnica u Skupštini i načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, koja je podsjetila da je župan Kolar prilikom izglasavanja proračuna krajem prošle godine obećao da će kod prvog rebalansa osigurati dodatna sredstva kako bi se upravo riješio ovaj problem.

– Osobno sam s veseljem dočekala prijedlog dnevnog reda i najavu rebalansa proračuna. No, nakon toga uslijedilo je razočarenje jer se stavka za naše pomoćnike u nastavi, i rješavanje njihovih životnih problema, nije našla u županovom prijedlogu iako je on to osobno obećao – pojasnila je Jembrih.

– Radi se o okvirnom iznosu od 700 tisuća kuna koji bi bio dovoljan da se za 130 naših pomoćnika osiguraju plaće u mjesecu srpnju i kolovozu čime bi oni imali sigurnost zaposlenja kroz cijelu godinu umjesto da kao do sada nakon lipnja završe na Zavodu za zapošljavanje i čekaju nove natječaje do rujna – kazala je Jembrih.

Ističe ako se ovaj problem ne riješi, da će uskoro pet udruga s područja KZŽ, koje provode projekte pomoćnika u nastavi, ali i Krapinsko-zagorska županija koja je nositelj projekta „Baltazar”, jako teško ubuduće putem natječaja naći dovoljno zainteresiranih za obavljanje tog posla. Naime, zbog prekida zaposlenja kroz ljeto, ali i male satnice, sve manji je interes odnosno svi pomoćnici u nastavi u potrazi su za sigurnijim i bolje plaćenim poslom.

Podsjetila je kako je prvi ovakav projekt na području KZŽ počela provoditi Udruga Sveta Ana iz Lobora pod nazivom “Asistent i ja zajedno”.

– Od tada do danas uvjeti natječaja su se znatno poboljšali. Međutim do donošenja Pravilnika s nacionalne razine koji bi u potpunosti regulirao prava pomoćnika u nastavi Županija kao glavni osnivač osnovnih i srednjih škola mora “uskočiti” i iznaći dodatna sredstva za pomoćnike – ustvrdila je Jembrih te ponovila kako je potrebno ovaj problem što hitnije riješiti, a što je župan propustio prije nekoliko dana kada je predložio rebalans proračuna bez dodatnih sredstava za pomoćnike u nastavi iako je to obećao.

Jembrih očekuje da će župan već pri slijedećem prijedlogu rebalansa ispraviti svoj propust.

Ulaganje u obrazovanje najbolji je pokazatelj vodi li neka županija računa o svojoj budućnosti. Uvođenje i financiranje dodatnih mogućnosti u obrazovanju, djeci i mladima omogućava se stjecanje što kvalitetnijeg obrazovanja, što je direktno ulaganje u budućnost. Tako da vjerujem da će se svi složiti i prihvatiti stavku u rebalansu proračuna za kojeg očekujemo da će ga župan predložiti – zaključila je Jembrih.

Vijećnica HDZ-a završila je kako pomoćnici u nastavi nisu samo velika pomoć mališanima i njihovim roditeljima, već i nastavnicima koji na taj način mogu puno kvalitetnije organizirati nastavu.

www.sjever.hr
14.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.