Now Reading:
MIRAN AKTUALAC: U koje će dvorane izbjeglice iz Ukrajine, kako osigurati pomoćnike u nastavi i hoće li biti penalizacija za projekt Aglomeracije?
Full Article 4 minutes read

MIRAN AKTUALAC: U koje će dvorane izbjeglice iz Ukrajine, kako osigurati pomoćnike u nastavi i hoće li biti penalizacija za projekt Aglomeracije?

Po običaju, 6. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije, održana u krapinskoj Festivalskoj dvorani, započela je aktualnim satom, na kojem se za riječ prvi javio Romeo Vincelj s pitanjem vezano uz energetsku obnovu škole u Mariji Bistrici odnosno, kako nema jasnih informacija kada će taj projekt krenuti, na što mu je župan Željko Kolar kazao da svi oni koji trebaju nešto znati oko energetske obnove to znaju.

– Ja osobno, načelnik i ravnatelj škole imamo informacije – rekao je župan Kolar dok je za sam projekt kazao da će krenuti nakon što Fond za zaštitu okoliša raspiše natječaj. Kolar je naglasio da je županija u potpunosti spremna da prijavi taj projekt i dobije sredstva te krene u realizaciju projekta.

Vladimir Pleško iz HDZ-a podsjetio je na svoje pitanje, otprije više mjeseci vezano uz Aglomeraciju Zlatar-Zabok gdje se radovi ne odvijaju po planu. Dodao je da su prema neslužbenim informacijama posao od Zagorskog vodovoda preuzele Hrvatske vode i da bi zbog kašnjenja radova moglo doći do penalizacije.

-Ako dođe do penalizacije hoće li te dugove rješavati Hrvatske vode ili Zagorski vodovod – zapitao se Pleško te zatražio da se ovoj temi posveti posebna pozornost. Kolar je najavio da će doći do tematske sjednice iako nije siguran hoće li i tada stići odgovori na sva pitanja.

Što se tiče penalizacije, Kolar je rekao da prema njegovim informacijama, u Zagorskom vodovodu su se pridržavali svih pravila dok je kašnjenje radova vezano uz izvođače radova. Ističe da je to ozbiljna tema koja bi mogla postati i ozbiljan problem i da će njoj biti posvećena posebna pozornost na slijedećoj sjednici. Drži da bi u ovom trenutku bilo bespredmetno govoriti o mogućoj penalizaciji.

Zoran Gregurović iz HDZ-a govoreći o stanju vezano uz povećan broj izbjeglica i osiguranju dvorana za njihov prihvat, kazao je da se pojavio problem kako će funkcionirati sportski klubovi koji koriste te dvorane. Po njemu svakako treba pomoći, te smatra da bi za to bile i više nego dovoljne dvorane koje postoje u KZŽ i koje se ne koriste u tolikoj mjeri za sportska natjecanje. Primjerice to je dvorana Osnovne škole August Cesarec u Krapini ili pak dvorana u Zlataru. Kolar je odgovorio da su donijeli prijedlog koje se dvorane mogu koristiti, a da odluka nije na njima. Dodao je da će se kod odluke gledati svi aspekti odgovara li određena dvorana, odnosno zadovoljava li sve osnovne uvjete.

– Između ostalog ponudili smo dvoranu u Pregradi. No, nakon pregleda taj prijedlog nije prošao jer nema zadovoljene sve uvjete koje ima dvorana u Krapini – kazao je Kolar.

Na kraju ovog relativno kratkog aktualnog sata Ljubica Jembrih (HDZ) govorila je o temi pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama.

Kazala je da je svakim danom sve teže naći pomoćnika u nastavi. Nju osobno je zanimalo koje će mjere županija poduzeti, kako na početku nove školske godine ne bi bilo problema s pronalaskom tog kadra. Podsjetila je da je na prošloj sjednici župan obećao povećati stavku za pomoćnike u proračunu što se nažalost nije dogodilo.

U svom odgovoru Kolar je rekao da što se tiče rebalansa proračuna, a zbog neizvjesne situacije, nije došlo do mijenjanja ostalih stavki osim pojedinih kapitalnih projekata. Obećao je da će se u konačnici ipak naći dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi. Dodatan odgovor ponudila je zamjenica župana Jasna Petek ističući da se većina sredstava osigurava preko natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja koja su limitirana. Dodatno Županija osigurava oko pola milijuna kuna za pomoćnike u nastavi. Potvrdila je bojazan Jembrih što se tiče dovoljnog broja pomoćnika u nastavi.

– Onog trenutka kada će Ministarstvo donijeti akte koji će omogućiti profesionalizaciju na tom području biti će lakše – zaključila je Petek najavljujući da će Županija svakako povećati sredstva za njih.

www.sjever.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.