Now Reading:
NEKA RAVNOPRAVNOST ŽENA I MUŠKARACA NE OSTANE SAMO NA PAPIRU Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održalo sjednicu uz Dan žena
Full Article 3 minutes read

NEKA RAVNOPRAVNOST ŽENA I MUŠKARACA NE OSTANE SAMO NA PAPIRU Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održalo sjednicu uz Dan žena

Uoči Međunarodnog dana žena, Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održalo je tematsku sjednicu “Položaj žena u društvu”.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je podsjetila na povijesne događaje od 8. ožujka 1857. godine u New Yorku, kada su u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Tek 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je naglasio važnost obilježavanja Dana žena, ali i svih aktivnosti koje Povjerenstvo provodi s ciljem jačanja položaja žena i usmjerene na ravnopravnost spolova. U radu su sudjelovale i pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta i Melita Ivančić, kao i stručna suradnica Helena Matica, koje su kroz raspravu, uz članice i članove Povjerenstva, dale svoj doprinos ovoj temi.

Predsjednica Rupčić je istaknula kako su žene u proteklih 113 godina ostvarile bolji položaj i neke kvalitetnije pomake kroz godine. Ostvarile su pravo glasa i pravo na rad s upitno malo boljim uvjetima, ali se često susreću s niz problema, poput situacija pravne institucije ugovora na određeno vrijeme, koje ostvaruju žene u puno većem broju nego muškarci i koje poprimaju zastrašujuće razmjere. To govori o nesigurnosti i neizvjesnosti, s kojom se žene susreću u ostvarenju svoje, a često i obiteljske egzistencije, posebice one koje su samohrane majke. Upitno je pravo da žene odlučuju o majčinstvu, odnosno o pobačaju; ne samo upitno već i osporavano je pravo izbora zajednice u kojoj će živjeti.

-Pozivamo žene da se povezuju, da nastoje zajedno raditi, surađivati; da zatome u sebi sve negativnosti, ljubomoru i jal. Bitno je da smo jedna uz drugu, da si budemo međusobna potpora u svemu. Jer samo zajedništvo, suradnja, međusobno uvažavanje, tolerancija, prihvaćanje različitosti i pozitivni pristup u svemu mogu donijeti boljitak svima nama – ženama, ali i muškarcima, a to znači i našem cjelokupnom društvu. Danas, dan uoči Dana žena, želim skrenuti pažnju kako je smisao ovog praznika promjena razmišljanja, stavova i postupaka prema ženama i ženskim pravima, a to je i poruka ove tematske sjednice – kazala je Rupčić.

Okupljene je pozvala da zajednički doprinesu da ravnopravnost žene i muškarca ne ostane samo na papiru, već da bude prisutna na pravi način u stvarnom, svakodnevnom životu.

www.sjever.hr/kckzz.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.