Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija uključila se u obilježavanje Dana ružičastih majici
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija uključila se u obilježavanje Dana ružičastih majici

Svake zadnje srijede u mjesecu veljači obilježava se Dan ružičastih majica – program prevencije vršnjačkog nasilja.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi kada je na inicijativu školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

CEPN (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja – Đakovo ) je nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj (od 2014. godine). Promocijom Dana ružičastih majica postiglo se prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje te se na taj dan nosi ružičasta majica (ili bedž ) od strane svih koji podržavaju tu ideju.

Prevencija nasilničkog ponašanja među djecom i mladima uključuje aktivnosti usmjerene na sve sudionike bitne za provođenje školskog preventivnog programa – učenike, roditelje, učitelje, a osobito se ističe i važnost suradnje s određenim institucijama i lokalnom zajednicom (Hrvatski Zavod za javno zdravstvo, Obiteljski centar, Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb, MUP i PU KZŽ, JLS i KZŽ). Nositelji aktivnosti u školi kojima se promiče prevencija rizičnih ponašanja kod učenika, te stvaranje optimalnog odgojno-obrazovnog ozračja bez nasilja, su stručni suradnici i svi učitelji.

Naglašava se važnost međuresorne suradnje u pristupu ovom problemu, a ona je u Krapinsko-zagorskoj županiji na iznimno visokom nivou. Upravo je Krapinsko-zagorska županija preuzela ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika.

sjever.hr/kzz.hr
23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.