Now Reading:
Područje uz Muru i Dravu prije 11 godina i službeno je zaštićeno i proglašeno regionalnim parkom, a danas pripada najvećem zaštićenom riječnom području u Europi
Full Article 2 minutes read

Područje uz Muru i Dravu prije 11 godina i službeno je zaštićeno i proglašeno regionalnim parkom, a danas pripada najvećem zaštićenom riječnom području u Europi

Područje uz rijeke Muru i Dravu na današnji je dan, 10. veljače 2011. godine Vlada Republike Hrvatske proglasila zaštićenim područjem, odnosno Regionalnim parkom Mura-Drava. Prvi je to regionalni park u Hrvatskoj, a prostire se na području pet županija, od Međimurja do Parka prirode Kopački rit.

U granicama regionalnog parka neka su od najznačajnijih staništa za brojne svojte flore i faune, a parkom se proteže i ekološka mreža NATURA2000. Ukupna površina regionalnog parka je 87.680 hektara ili 877 četvornih kilometara što ga čini jednim od većih europskih zaštićenih područja.

Regionalni park Mura-Drava predstavlja vrijednu prirodu koju je čovjek stoljećima mijenjao te pretvarao izvornu divljinu u mozaik oranica, livada, šuma i naselja. Park krase neke jedinstvene sastavnice, pa je 2012. godine postao sastavni dio jednog od svega šestotinjak rezervata biosfere koje je UNESCO proglasio diljem svijeta. To je prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Naša je misija da ga očuvamo za buduće generacije i da educiramo današnje posjetitelje i korisnike parka o njegovim vrijednostima i značaju.

Primarna zadaća je očuvanje prirodnih vrednota kako bi one i dalje bile funkcionalne i osiguravale tzv. usluge ekosustava bez kojih nema života na ovom planetu. Regionalnim parkom upravljaju županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, svaka na svojem području. U Međimurju o Regionalnom parku Mura-Drava brine Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda. Više o karakteristikama Regionalnog parka Mura-Drava može se doznati od stručnih interpretatora prirodne baštine u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, na adresi Trg međimurske prirode 1, gdje je smještena JU Međimurska priroda.

U rujnu 2021. godine područja uz rijeke Muru, Dravu i Dunav UNESCO je proglasio prvim Prekograničnim  rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav koji se proteže između pet država. Proglašenjem je taj rezervat biosfere službeno postao najveće zaštićeno riječno područje u Europi te je međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
10.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.