Now Reading:
Dio banaka u tišini podiže naknade – sve više plaćamo da bismo došlo do svog novca
Full Article 3 minutes read

Dio banaka u tišini podiže naknade – sve više plaćamo da bismo došlo do svog novca

Iako se nedavno govorilo o potrebi kontrole tarifa banaka na europskoj razini, a što bi onda preuzela i Hrvatska, od toga zasad očito nema ništa jer banke u tišini dižu naknade građanima.

Kako piše portal Novi list, od početka ove godine rasle su ponegdje naknade za vođenje računa, naknade za isplatu gotovine na bankomatima drugih banaka, pa čak je i podizanje vlastite gotovine na šalteru dodatno poskupjelo.

OTP banka je otkrila da je netom korigirala cijene naknada za pojedine usluge poslovanja s građanstvom te se cijena za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka s ranijih 2 posto, odnosno minimalno 25 kuna, povećala na 2,5 posto. Naknada za podizanje gotovine na šalteru banke povećana je u ovoj banci s ranije 4 na 6 kuna po transakciji. U OTP-u dodaju da se ta naknada ne naplaćuje ako bankomat poslovnice nije u funkciji, a od plaćanja su, ponovili su, izuzete socijalne kategorije.

Privredna banka Zagreb također naplaćuje naknadu za dizanje vlastitog novca na šalteru, pri čemu ona i dalje iznosi 3 kune po transakciji za iznose manje od 5.000 kuna. Ipak, ima promjena kod podizanja većih iznosa. Po novom će se za iznose iznad 75.000 kuna plaćati 0,2 posto naknade, što je u konkretnom slučaju 150 kuna. Ta će naknada rasti ovisno o iznosu, no najviše do 750 kuna.

Kod podizanja iznosa od 100 kuna ne mijenja se stanje stvari, Naime, plaća se 11 kuna, no ako se uzme da klijent PBZ-a na bankomatu druge banke podigne iznos od npr. 1.000 kuna, onda je po staroj tarifi plaćao 29 kuna, a po novoj plaća 33,5 kune, piše Novi list.

»Bazna« naknada za vođenje tekućeg računa u kunama i nadalje iznosi 9 kuna. Promjene se odnose na visine popusta iz nagradnog programa Inovacija, pri čemu se tu naknada za vođenje tekućeg računa kreće u rasponu od 5,40 do 9 kuna, a za umirovljenike od 2,70 do 4,50 kune mjesečno. Za žiroračun u kunama visina naknade se promijenila u 3,60 do 6 kuna mjesečno, a za tekući račun u stranoj valuti promijenila se u 5,40 kn do 9 kuna mjesečno.

Neki bez naknade

Raiffeisen banka je naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka posljednji put povećala početkom 2021. Naknada za vođenje tekućeg računa već godinama iznosi 9 kuna, no, banka je uvela promjenu u visini mjesečne naknade za vođenje tekućeg računa za isplatu mirovine. Ta naknada sada iznosi 5 kuna, dok je prije bila kunu niža.

Vođenje tekućeg računa za umirovljenike od veljače je skuplje i za one građane koji mirovinu primaju u Erste banci, odnosno također je poskupjelo s 4 na 5 kuna. No, treba naglasiti da Erste banka ne naplaćuje, niti ima u planu naplaćivati naknadu za podizanje vlastitog novca klijenata na šalterima banke, donosi Novi list.

bankomat

Zaba, HPB i Sberbank nisu odgovorile na upit Novog lista, a iz Addiko banke su poručili da naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka nije mijenjana i iznosi 2,50 posto od iznosa isplate plus 15 kuna. Naknadu pak za vođenje računa mijenjali su lani u studenom. Otada osnovne naknade za vođenje tekućeg i žiroračuna iznose 25 kuna umjesto dotadašnjih 13,50 kuna, dok je korištenje mobilne aplikacije besplatno. Ne naplaćuju naknade za gotovinske transakcije u poslovnicama, izuzev za iznose preko 300.000 kuna, kada je naknada 1 posto od iznosa.

www.sjever.hr/novilist.hr
10.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.