Now Reading:
Korona ne zaobilazi ni djecu: u varaždinskoj i čakovečkoj bolnici najmlađi pacijenti stari tek nekoliko tjedana
Full Article 4 minutes read

Korona ne zaobilazi ni djecu: u varaždinskoj i čakovečkoj bolnici najmlađi pacijenti stari tek nekoliko tjedana

Unatoč nedavnom smanjenju broja hospitaliziranih covid pozitivnih pacijenata u bolnicama diljem zemlje, pandemija i dalje divlja, a bolnički kreveti ponovno se pune. Da koronavirus ne zaobilazi ni djecu dokazuje i situacija u čakovečkoj bolnici u kojoj ih je u proteklih nekoliko dana bilo hospitalizirano nekoliko, a najmlađi pacijenti bili su stari svega nekoliko dana.

U posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih pacijenata ponovno se povećava, a isti trend prisutan je i na sjeveru Hrvatske. U zabočkoj bolnici prije nešto više od dva tjedna, broj hospitaliziranih pacijenata kretao se oko 50, a ta brojka trenutno iznosi 64, od čega ih je 12 na respiratoru i četvero na high flow uređaju.

-Radi se o pacijentima koji su vjerojatno zaraženi omikronom i mahom su necijepljeni što je samo jedan pokazatelj da omikron nije bezazlen – rekao nam je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana dodavši kako ne može shvatiti da starija populacija i dalje nije cijepljena s obzirom na sve što se događalo u proteklih nekoliko mjeseci.

Kako je potvrdio ravnatelj Damir Poljak, broj hospitaliziranih u varaždinskoj bolnici od 22. siječnja se udvostručio, a samo tijekom jučerašnjeg dana hospitalizirano je 17 novih pacijenata. Na bolničkom ih je liječenju trenutno 176, od kojih ih je osmero na respiratoru.

Da omikron zaista nije toliko bezazlen naglasio je i ravnatelj Poljak objasnivši kako hospitalizirani pacijenti uglavnom imaju teške kliničke slike, a dolaze u bolnicu zbog određenih komplikacija i terapija kisikom.

-Uglavnom je riječ o osobama starije životne dobi koje su propustile primiti treću dozu cjepiva – rekao je Poljak uputivši apel građanima na cijepljenje.

U Županijskoj bolnici Čakovec u proteklim danima bilo je hospitalizirano nekoliko djece s respiratornim simptomima, rekao je ravnatelj Igor Šegović, naglasivši kako je riječ uglavnom o začepljenom nosu i povišenoj tjelesnoj temperaturi. Malo ih, dodao je Šegović, ima teže simptome poput upale pluća i teškog disanja zbog čega bi zahtijevali respirator.

-Najmlađi pacijenti bili su stari svega desetak dana i uglavnom su ih zarazili roditelji. Oni uglavnom imaju temperaturu 38, 38,5 i kod tako male djece nažalost ne znate u kojem će se smjeru bolest razvijati pa moraju završiti u bolnici. Nakon nekoliko dana kada im temperatura padne djeca se uglavnom puštaju kući – pojasnio je Šegović.

I u Općoj bolnici Varaždin hospitalizirana je jednomjesečna beba, koja srećom, potvrdio je Poljak, ima blage simptome i u dobrom je stanju.

Takva situacija nije zaobišla ni odjele pedijatrija koprivničke i zabočke bolnice. Iako trenutno nema hospitalizirane djece, ravnatelji su nam potvrdili kako je bilo slučajeva kada su se u bolnici našla i djeca, prije svega zbog kontakata unutar obitelji.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić kazao je kako je većina djece u posljednje vrijeme većinom imala blaže simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje pa pritisak na Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek Koprivnica, što se tiče dječje populacije, nije bio velik.

-Generalno možemo reći da u populaciji zaraženih, barem što se omikrona tiče, imamo manju učestalost težih komplikacija, odnosno potrebe za bolničkim liječenjem. Pacijenti koji se primaju u bolnicu u pravilu su pacijenti ozbiljnije narušenog zdravlja i s kroničnim bolestima koje se pogoršavaju zarazom covidom-19. Ako netko dugo ima hipertenziju ili povišeni tlak, šećernu bolest, zgrušavanje krvi i neke druge kronične bolesti, onda se te bolesti nerijetko u covidu pogoršaju, a mogu biti i uzrok smrti – naglasio je Devčić dodavši kako je u koprivničkoj bolnici trenutno hospitaliziran 51 pacijent, od kojih ih je petero na respiratoru.

Kroz cijelo vrijeme pandemije, u zabočkoj bolnici rijetko su bila hospitalizirana djeca, no trenutno se na odjelu ginekologije nalazi jedna zaražena trudnica. Kako nam je pojasnio ravnatelj Vančina, najmlađe hospitalizirano dijete bilo je staro tek nekoliko dana, a zarazilo se od covid pozitivne majke. Slučaj je srećom prošao bez komplikacija, a dijete je nakon nekoliko dana temperature pušteno iz bolnice.

-Starije djece nismo ni imali, bili su na opservaciji, ali ne da su bili hospitalizirani ili imali neke teške oblike – zaključio je Vančina.

tklopotan / www.sjever.hr
10.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.