Now Reading:
Božić: Novim zakonom djelatnici Hitne službe trebali bi dobiti beneficirani radni staž, kao što imaju druge hitne službe i određena prava koja do sad nisu imali
Full Article 4 minutes read

Božić: Novim zakonom djelatnici Hitne službe trebali bi dobiti beneficirani radni staž, kao što imaju druge hitne službe i određena prava koja do sad nisu imali

Prilikom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicine, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije izložio je vozilo hitne medicinske službe koje su građani mogli razgledati uz stručno vodstvo.

Također, djelatnici Zavoda zainteresirane građane su upoznavali s opremom kojom raspolažu, postupcima prve pomoći te osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Tom prilikom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić osvrnuo se i na niz aktualnih tema vezanih uz rad hitne službe i govorio o brojkama krapinsko-zagorskog Zavoda. 

Tako, krapinsko-zagorski Zavod hitne medicine trenutno zapošljava 36 timova T1 Hitne medicinske službe, 9 timova T2, 5 timova medicinsko prijavno dojavne jedinice, dakle ukupno zapošljavaju 155 djelatnika. Kako su od 1. ožujka preuzeli djelatnost sanitetskog prijevoza i u toj službi imaju 68 djelatnika, znači trenutno 230 zaposlenih na 8 ispostava.

Imamo dobru mrežu, dokaz tome je i prosječno vrijeme od poziva do dolaska pacijentu u roku 15 minuta. Tu smo unutar standarda suvremene hitne medicine koji za područje kakvo je naša županija propisuje standard od 20 minuta, a mi smo tu na 15 minuta. Prošle godine smo zaprimili 30.300 poziva na broj 194, odnosno svaki naš četvrti stanovnik pozvao je taj broj. Svaki peti stanovnik zatražio je intervenciju hitne ili njih 23.000 – naglasio je ravnatelj Božić i prokomentirao kako ti podaci govore da je hitna služba zapravo bitna i na raspolaganju ljudima jer su vozila prošla 600.000 kilometara.  

Od ove godine drugačiji je i model financiranja, drugačiji su timovi. Od ove godine timove koje je financirala Krapinsko- zagorska županija i za koje je u proteklih 5 godina izdvojila 2, 5 milijuna eura, preuzeo je HZZO.

Ono što je novost, da je od 1. ožujka Zabočka ispostava dobila dodanih 5 timova T2. Znači to su timovi u kojima rade dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač i to je isto jedan pokazatelj potrebe koji je prepoznat od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, gdje je naša ispostava dobila dodatan tim – pojasnio je ravnatelj Zavoda i naveo da se vodi dodatna briga o djelatnicima, koji se kontinuirano educiraju. 

Sudjelujem u radnoj skupini za izradu Zakona o hitnoj medicinskoj službi čije se donošenje očekuje u narednom sazivu Sabora u kojem će se i prava i obveze Hitne medicinske službe pretočiti u jedan zakon u kojem će ‘hitnjaci’ dobiti određena prava koja do sad nisu imali mislim da je to jedna super stvar. Kako je već najava vezana uz taj zakon dio tih stvari će se pretočiti iz postojećih pravilnika kojima je regulirana djelatnost Hitne medicinske službe i bit će to jedinstven zakon i za Hitnu medicinsku službu i za sanitetski prijevoz jer će se sastav timova regulirati, određene kompetencije i određena prava u smislu radničkih prava, na kojima i sindikati inzistiraju, a tu je i beneficirani radni staž kakav je u drugim hitnim službama primjerice vatrogastvu i policiji – istaknuo je Božić.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu trenutno nemaju beneficirani radni staž, intencija je tog zakona da se određena prava u tom segmentu donesu.

Kako je u procesu izrada zakona to je sve u povojima, ali mi je drago da kao član radne skupine mogu pridonijeti njenom radu. Ono što bih još svakako htio navesti i što me posebno veseli da nam u lipnju ove godine izlazi prva generacija specijalizanata prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, to će biti prilika da naši specijalisti prvostupnici sestrinstva dobiju određene kompetencije u vidu primjene i da na taj način samostalno mogu odlučiti i primijeniti određene postupke i lijekove – zadovoljno je rekao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.

Dodao je kako će ta prava iz postojećeg pravilnika biti pretočena u taj novi zakon i onda će se određene dobre stvari primijeniti, a određene anulirati.

U Hrvatskoj od 1. travnja imamo i Hitnu helikoptersku službu, pa sukladno tome moramo i tu neke stvari odraditi. Dobili smo protokole u slučaju potrebe za korištenjem helikopterske službe, ako ćemo je trebati, naši djelatnici i naša prijavno-dojavna jedinica su upućeni u isto, dobili smo protokol i prošli edukaciju. Kad će se pojaviti potreba mi smo spremni – završio je Božić.

i.belošević/sjever.hr 12.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.