Now Reading:
U Međimurju kod 97 uzoraka evidentiran omikron, Smilović: Iako bilježimo lagani pad novooboljelih to su još izrazito visoke brojke!
Full Article 4 minutes read

U Međimurju kod 97 uzoraka evidentiran omikron, Smilović: Iako bilježimo lagani pad novooboljelih to su još izrazito visoke brojke!

U Međimurskoj županiji zabilježena su 532 pozitivna slučaja zaraze koronavirusom, a u čakovečkoj je bolnici preminula jedna osoba, izvijestila je epidemiologinja Višnja Smilović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u srijedu na konferenciji Stožera civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana obrađena su 842 uzorka od čega su zabilježena 532 pozitivna nalaza, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 3449. Od početka pandemije u Međimurskoj županiji ukupno je oboljelo 37.900 ljudi, a preminulo ih je 439.

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec osvrnuo se na aktualnu temu vezanu uz testiranje školske djece te istaknuo kako je cilj tog testiranja normalnije odvijanje nastave jer su svjesni da se nastava najbolje odvija uživo.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović naglasio je kako je stanje u bolnici pod kontrolom. Trenutno je na bolničkom liječenju 68 pozitivnih pacijenata, od kojih je nešto više od trećine na liječenju radi covida, odnosno zbog respiratornih simptoma ili potrebu za nekim oblikom respiratornih potpora, dok su dvije trećine pacijenata u bolnici s covidom. Kako je pojasnio Šegović, to znači da su u bolnicu došli radi neke druge tegobe nakon čega je ustanovljeno da su covid pozitivni.

-Za njih moramo naći poseban oblik smještaja, tzv. izolaciju i osigurati osobe koje će za njih posebno brinuti te da istovremeno dobe svu potrebnu razinu skrbi što smo i napravili – rekao je Šegović dodavši kako je zadovoljan što se u čakovečkoj bolnici ponovno provodi operacijski program i smanjuju se liste čekanja.

Epidemiologinja Višnja Smilović izvijestila je kako je 7-dnevna incidencija sa jučerašnjim danom 2318 na 100 000 stanovnika, a 14-dnevna je 5432.

-Iako u proteklih tjedan dana bilježimo lagani pad novooboljelih to su još izrazito visoke brojke. Ako samo spomenemo da smo najvišu incidenciju u onom četvrtom valu u 11. mjesecu prošle godine imali dvotjednu 3100 sada je 5400 još smo jako daleko od normalnog stanja – rekla je Smilović te obavijestila o rezultatima sekvencioniranja na temelju uzoraka uzetih 14. i 17. siječnja pri čemu je u 97% slučajeva utvrđen omikron soj virusa dok je u preostalih 3% evidentiran delta soj virusa.

– Zbog toga imamo ovakvu situaciju. Nismo zadovoljni time što je u proteklih par tjedana izrazito smanjen interes za cijepljenjem. Prošli tjedan je u cijelom tjednu cijepljeno bilo svega 1029 osoba i to samo 86 osoba s prvom dozom i daleko manje 793 s trećom dozom. Ako znamo da smo krajem 12. mjeseca imali preko 4000 osoba u jednom tjednu cijepljeno ovo je jako veliko smanjenje. Molimo građane da se odazovu i dođu na cijepljenje jer prema broju oboljelih, hospitaliziranih, a i umrlih vidimo da je najveći dio postotka onih koji nisu cijepljeni s težim kliničkim slikama – dodaje Smilović uz upozorenje stanovništvu na pažnju i odgovorno ponašanje jer je bolest još jako raširena.

U ordinacijama obiteljske medicine velik broj osoba je u samoizolaciji, a kako je pojasnio ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, pokrivaju se po sustavu zamjenskih doktora dodavši kako su zbog cjelokupne epidemiološke situacije iscrpljeni i zdravstveni radnici i pacijenti, no sve moli za strpljenje.

Pomoćnica pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Nives Kolarić Strah osvrnula se na samotestiranje učenika pojasnivši kako će im ova nova mjera omogućiti praćenje nastave uživo, dok će u samoizolaciju morati ići pod uvjetom da je rezultat testa pozitivan.

-Testiranje će provoditi roditelji kod kuće koji imaju obavezu obavijestiti odgojno-obrazovnu ustanovu o rezultatu testiranja – rekla je Kolarić Strah i dodala kako će županijski Stožer sutra preuzeti 25.848 testova za učenike svih međimurskih osnovnih i srednjih škola, što su dva testa po učeniku.

Nakon toga testovi će se dodijeliti ravnateljima škola koji će ih proslijediti roditeljima.

-Ovom mjerom omogućit ćemo djeci kvalitetnije praćenje nastave i boravak u školi – zaključila je Kolarić Strah.

tklopotan / www.sjever.hr
09.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.