Now Reading:
BUNA UVIJEK TRAJE: 449. obljetnica Seljačke bune i ove godine u posebnom izdanju
Full Article 3 minutes read

BUNA UVIJEK TRAJE: 449. obljetnica Seljačke bune i ove godine u posebnom izdanju

Na današnji dan prije 449 godina, plemićka vojska ugušila je pobunu seljaka u bitki kod Stubice.

Stubički kraj je i danas nadaleko poznat kao kraj Matije Gupca i slavne Seljačke bune do koje je došlo zbog povećanja davanja i terora plemića, posebno Franje Tahyja na čijem je imanju ona i izbila.

To je bila protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka, a zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

Iako je kralj Maksimilijan II. Habsburški pokušao situaciju riješiti mirnim putem, kmetovi se odbijaju vratiti pod Tahyjevu vlast, počinju se organizirati, formirati vrstu seljačke vlade na čije su čelo izabrali Gupca i sastavljati vojsku. U znak prosvjeda prestali su plaćati poreze, nakon čega je Tahy na njih poslao svoje naoružane plaćenike, no seljaci su ih spremno dočekali.

Nakon što je Hrvatski sabor seljake proglasio izdajicama domovine počeli su se masovno naoružavati, buna se širila sve većom brzinom, a kmetovi su otkazivali poslušnost svojim gospodarima.

Prvi poraz doživjeli su kod Krškog, 5. veljače 1573. godine od uskočkih četa koje je vodio kapetan Thurn. U bitkama kod Kerestinca, Mokrica i Krškog stradao je velik broj seljaka pa je njihov daljnji otpor slabio, a vojska velikaša istovremeno se povećavala.

Odlučujuća bitka dogodila se na današnji dan, 9. veljače 1953. godine kod Stubičkih Toplica. Iako su se seljaci hrabro borili, brojčana nadmoć i opremljenost kraljeve vojske nisu im išli u korist. Velik broj seljaka poginuo je na bojnom polju, a velik broj ih je i zarobljen.

Nakon rekordnih posjeta zadnjih nekoliko godina, jedna od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj, Seljačka buna i ove će se godine zbog epidemioloških mjera održati u posebnom izdanju bez posjetitelja, no prema najavama Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, zainteresirani gledatelji moći će pratiti prijenos uživo.

Puntanje kmetov održat će se ove subote u 14 sati kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, dok će Napad na Tahijev grad biti prikazan u nedjelju u 14 sati kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Predstava koja prikazuje događaje s početka Seljačke bune započinje prikazom mučenja kmeta ispred kaštela koje prekida iznenadni dolazak kmetske vojske na čelu s Matijom Gupcem, straža se povlači i zatvara u kaštel te započinju pregovori između Matije Gubca i Franje Tahyja, gdje Gubec zahtijeva predaju kaštela, a Tahy to odbija. U svojoj odluci da se kaštel zauzme, Gubec naređuje napad na kaštel. Nakon kratkih borbi i probijanja glavnih vrata kaštel je osvojen, a Franjo Tahy bježi kroz tajne prolaze i spašava živu glavu. Nakon osvajanja kaštela Gubec drži govor na balkonu te poručuje da je borba za stare pravice tek počela.

Napad na Tahijev grad bio je početak velike pobune seljaka protiv ugnjetavanja vlastele i uz samu veliku bitku kod Stubice predstavlja važan događaj u hrvatskoj povijesti. Kao i uvijek Družba vitezova Zlatnog kaleža potrudit će se da se na simboličan način održi tradicija obilježavanja Seljačke bune.

-Napad na Tahijev grad ujedno je i zahvala publici koja ih je svih ovih godina vjerno pratila, a do nekih boljih vremena kada ćemo svi junački stajati uz bojno polje ne zaboravite da Buna uvijek traje!!! – poručuju organizatori.

www.sjever.hr
09.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.