Now Reading:
POLICIJA UPOZORAVA Prevaranti obećaju brzu zaradu na kriptovalutama, a vi ostajete bez novca
Full Article 2 minutes read

POLICIJA UPOZORAVA Prevaranti obećaju brzu zaradu na kriptovalutama, a vi ostajete bez novca

Budući da je u posljednje vrijeme zabilježeno više slučajeva investicijskih prijevara u kojima su inozemni kriminalci putem interneta obećavali brzu i višestruku zaradu na vrijednosti kriptovaluta, ali su prevareni građani na kraju ostali bez novca, policija je građanima uputila važno upozorenje.

Kako prenosi Index.hr, riječ je o situacijama u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva putem internetskih oglasa predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, uvjeravajući svoje žrtve da će im osigurati zaradu investiranjem njihovog novca u kriptovalute.
No, u stvarnosti se pokazalo da se kriminalci često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njihov pristanak i putem internetskog bankarstva prebacuju novac s njihovih računa na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta.

Prevaranti potom konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih prenose na račune pod njihovim nadzorom pa oštećenici tako ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura.

Evo što savjetuje policija

Prije nego što date novac ili pak uložite novčana sredstva, zatražite nepristrani financijski savjet, odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja te budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, prenosi Index.
Iz MUP-a pozivaju građane da im se obrate ako smatraju da su oštećeni kaznenim djelom.

www.sjever.hr/index.hr
13.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.