Now Reading:
Održan i 8. sastanak o obnovi potresom stradalih područja – Župan Kolar: Obnove na terenu nema i ispričavam se što je u dvije godine srušena samo jedna kuća
Full Article 5 minutes read

Održan i 8. sastanak o obnovi potresom stradalih područja – Župan Kolar: Obnove na terenu nema i ispričavam se što je u dvije godine srušena samo jedna kuća

Šteta od potresa na području Krapinsko-zagorske županije procijenjena je na oko 75 milijuna kuna, a u kojoj je fazi obnova trenutno raspravljalo se na 8. radnom sastanku Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko–zagorske i Zagrebačke županije održanom u četvrtak u Termama Jezerčica.

Po prvi je put sastanku nazočila Snežana Penović, vršiteljica dužnosti ravnateljice Fonda za obnovu koja je sastanak ocijenila kvalitetnim i konstruktivnim
-Ponovili smo neke stvari koje su ostale neriješene i koje su u fazi rješavanja. Dotakli smo se i nekih novih postupanja što tiče organiziranja nekonstrukcijske obnove i dogovorili određene prioritete u postupanju – rekla je Penović.

Dodala je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji uklonjena jedna obiteljska kuća i isplaćena jedna novčana pomoć za privremenu zaštitu.
-Po novom zakonu koji je izmijenjen 30. listopada, doneseno je šest novih odluka koje su u Fondu zaprimljene i po njima se postupa, tako da u sljedećim mjesecima očekujemo da će se neke aktivnosti vidjeti i na terenu – kazala je Penović dodavši da u Fondu imaju i određeni broj privremenih odluka i zaključaka koji su zaprimljeni prošle godine i u određenoj su fazi rješavanja te da bi se na terenu izvođači mogli pojaviti u ožujku ili travnju ove godine.

Penović je kazala i kako je započela i organizirana nekonstrukcijska obnova .
-Mi smo proveli dva javna poziva na koji su se vaši sugrađani javili. Imamo 135 zahtjeva koje smo zaprimili i u postupku smo sklapanja ugovora s vlasnicima kuća. Donijeli smo čak i neke ugovore kako bi nam Županija pomogla u potpisivanju jer je vašim sugrađanima na neki način teško dolaziti u Fond pa ćemo ovako ubrzati postupanje – izjavila je Penović.

Iz ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, načelnica sektora za nadzor radova nadležnih tijela, žalbe i zastupanje sastanku je nazočila Helga Svirčić.
-Ovo je drugi sastanak od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama i dogovorili smo da je u ovom trenutku prioritet uklanjanje i zamjenskih obiteljskih kuća. S tim će Ministarstvo posvetiti posebnu pažnju tim vrstama objekata – rekla je Svirčić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da je teško govoriti o obnovi, kad obnove na terenu nema, ali je dodao da ipak postoji razlog za optimizam.
-Novi zakon je očigledno ubrzao proces pripreme projektiranja i izlaska inženjera na teren. Nekoliko objekata je u završnoj fazi i njihovo rušenje možemo očekivati početkom proljeća, a inzistirao sam da nam prioritet bude tih 29 objekata koje moramo srušiti. Cilj je srušiti ih do ljeta, da se u međuvremenu radi dokumentacija i da se najkasnije najesen počnu graditi ti objekti – kazao je župan.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da obitelji privremeno smještene u objekte u Jezerčici budu prioritet, a Kolar je istaknuo da će najbolje prema ljudima koji su stradali u potresu biti da se počne s obnovom na terenu te da vjeruje da će se prvi strojevi vidjeti krajem ožujka, odnosno početkom travnja.

Kad je riječ o nekonstruktivnoj obnovi, dogovoreno je da Županija bude koordinator s potpisnicima ugovora s područja KZŽ koje je pripremio Fond, da se proces ubrza. Župan je najavio kako će preko ispostava Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje ubrzati postupanje i potpisivanje ugovora kako stanovnici Krapinsko-zagorske županije ne bi trebali odlaziti u Zagreb, a ured u Stubici i dalje će biti dostupan za dopunu dokumentacije.
-Ono na što nemamo više pravo s obzirom na izmjenu zakona koja je olakšala dobivanje nekih dozvola je neučinkovitost. Složili smo se da nitko od nas nije zadovoljan s onim što je dosad učinjeno i da ćemo učiniti sve u koordinaciji i Ministarstva, Fonda, Županije, Grada i Općine kako bi se taj postupak ubrzao – rekao je Kolar.

-S obzirom da je nekakav krajnji rok za rušenje objekata bio kraj prošle godine i da smo na zadnjoj koordinaciji najavili da ćemo do kraja godine srušiti barem još četiri objekta, što se nije dogodilo, ja ću se javno ispričati – poručio je Kolar dodavši kako je situacija sada drugačija, a postupci koji su u tijeku daju garanciju da će se s rušenjima intenzivno početi u ožujku.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić naglasio je kako je najbitnije da objekti obitelji koje borave u Jezerčici budu prioritet.
-Svima nam je poznato da je ovaj prostor jedno veliko gradilište i postavlja se pitanje kud sa svim tim ljudima. Dogovoreno je da te obitelji budu prioritet i toplo se nadam da konačno nešto kreće. Dvije godine su još malo pa tu i ljudi nas s pravom kritiziraju jer smatraju da nismo napravili ama baš ništa – rekao je Krizmanić.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je kazao da je krenuti ispočetka i dobro i loše.
-Loše je jer smo skoro dvije godine izgubili, ali je dobro što vidim jedan malo jači zaokret u onome što nas čeka – rekao je Gospočić.

a.kučić/sjever.hr
13.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.