Now Reading:
Muzej na Dravi, centralna čuvaonica, obnova Sermagice… Mesek najavio brojne investicije i novitete GMV-a u nadolazećem razdoblju
Full Article 3 minutes read

Muzej na Dravi, centralna čuvaonica, obnova Sermagice… Mesek najavio brojne investicije i novitete GMV-a u nadolazećem razdoblju

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin mr. Ivan Mesek u utorak je izvijestio javnost o aktivnostima muzeja u godini na odmaku. Bila je to prilika za rezime realiziranih i započetih investicija, izložbenih, nakladničkih i edukacijskih djelatnosti te ostalih programskih aktivnosti i događanja.

Investicije u 2021. bile su u sanaciju podrumskog prostora u palači Sermage iz Grada Varaždina 380.625 kuna, iz Ministarstva kulture i medija 150.000 kuna i vlastita sredstva 68.331,25 kuna. Sa 75.000 kuna financirana je izrada idejnog projekta funkcionalne obnove palače Sermage.

U 2019. godini Gradski muzej Varaždin imao je 56.641 posjetitelja, prošle pandemijske godine 17.926, s time da je 5840 posjetitelja bilo u Noći muzeja u siječnju prije korone, a u 11 mjeseci ove godine bilo je 18.014 posjetitelja.

Uz brojne uspješne izložbe ove je godine obilježeno jubilarnih 20 godina Dana performansa, a nastavljeni su izložbeni programi Something Else Gallery.

– Ono na što smo bili najviše fokusirani je da se pripremimo na onaj trenutak kada će sve normalno krenuti s ambicioznim zahvatima budući da se ni u Stari grad ni u Palaču Sermage nije puno ulagalo, a zadnjih veliki zahvat bio je u Palaču Herzer prije nekih dvadesetak godina – rekao je Mesek dodavši su kako je izrađena vizija razvoja Gradskog muzeja.

Tako je planirano funkcionalno uređenje Galerije umjetnina u izložbeni postav, a u prizemlju i na prvoj etaži napokon se uređuje postav Miljenka Stančića preko centralne čuvaonice koju, kako ističe Mesek, Ministarstvo kulture itekako forsira nakon potresa u Zagrebu kako bi se umjetnine adekvatno čuvale. Prema inicijativi Ministarstva kulture u centralnoj čuvaonici bi se u adekvatnim uvjetima čuvalo 220 tisuća artefakata.

Najzanimljiviji i najambiciozniji projekt svakako je onaj Prirodoslovni odjel na Dravi zamišljen kao jedan muzeološki, turistički i znanstveni centar kojim bi porasla i iskoristivost i posjećenost Drave.

Iako je Gradski muzej većinom financiran iz gradskog budžeta, od strane ministarstva, Mesek ističe da je svaki vlastiti prihod dobro došao. Budući da je zbog epidemiološke situacije evidentan pad posjetitelja  zbog nemogućnosti prihvaćanja grupa i školskih ekskurzija, pojačane su neke druge znanstvene usluge kao primjerice suradnja na određenim projektima Europske unije gdje je GMV partner ili nositelj čime je kompenziran financijski manjak.

GMV dobio je dvije velike nagrade, godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za 2020. godinu na području likovnih i primijenjenih umjetnosti pripala je Zlatko Kopljaru za izložbu “Tenebroso” kao i državna nagrada za donaciju skulpture “K 19” postavljenu u Gradskom šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu. “Simply the best” godišnja nagrada za 2020. godinu u kategoriji Kultura – Muzeji i zbirke pripala je Stalnom postavu Prirodoslovnog odjela GMV-a Svijeta kukaca.

Sutra, u srijedu, u 19 sati, u Starom gradu bit će otvorena posljednja ovogodišnja izložba GMV-a „Šošteraj / Priče o cipelama“ u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Studijskom jedinicom Varaždin.

abrkic/sjever.hr
21.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.