Now Reading:
Varaždinski gradski vijećnici ipak podržali proračun za 2022. godinu – evo tko je glasao protiv
Full Article 3 minutes read

Varaždinski gradski vijećnici ipak podržali proračun za 2022. godinu – evo tko je glasao protiv

Većinom glasova, varaždinski gradski vijećnici usvojili su proračun za 2022. godinu težak 549 milijuna kuna.

Nakon višesatne rasprave, proračun su podržali vijećnici iz SDP-a, Reformista, platforme Budimo grad i HDZ-a, dok su vijećnici s Čehokove liste glasali protiv.

Klub vijećnika HDZ-a podržao je proračun, uz podnesen amandman koji se tiče rješavanja imovinsko-pravnih odnosa oko zemljišta za izgradnju Regionalnog centra za spašavanje i zaštitu u Varaždinu. Naime, kako je pojasnio Damir Habijan uime kluba, u ovom se proračunu nalaze projekti koje HDZ zagovara već godinama, kao na primjer uređenje Ulice Vatroslava Jagića u samom centru Varaždina te izgradnja dječjeg vrtića u Hraščici, a amandmanom će se riješiti sredstva koje će Grad Varaždin izdvojiti za zemljište.

-Gledajmo opći interes Grada i odmaknimo se od politike destrukcije – poručio je Habijan čiji je amandman prihvaćen većinom glasova.

Gradonačelnik Neven Bosilj također je prihvatio ovaj amandman jer je, kako kaže, sa županom Anđelkom Stričakom uspio pronaći zajednički jezik, a na Gradu Varaždinu je da otkupi zemljište za izgradnju Regionalnog centra za što će trebati osigurati i sredstva u proračunu.

Habijan je naglasio kako će HDZ dati šansu novom gradonačelniku jer su mišljenja da bi bilo korektno da jedni drugima vjeruju i da ne idu odmah na nož i ne budu destruktivni jer od toga nitko neće imati koristi.

Uime kluba vijećnika Refomista, Marina Kolarek Karakaš kazala je kako su Reformisti zadovoljni proračunom koji zagovara pronatalitetnu politiku pa će tako potpore za novorođeno dijete biti povećane i iznosit će 5 tisuća kuna. Proračun između ostalog obuhvaća i širok spektar socijalnih usluga, kao što su naprimjer projekt Zaželi i povećanje iznosa i cenzusa božićnica za umirovljenike.

Gradski vijećnik Ivan Čehok kazao je kako njegova lista ne može prihvatiti proračun jer je to financijsko preračunavanje i razračunavanje između političkih partnera, a ne proračun.

-Reformisti i Budimo grad imali su povlasticu da mogu sudjelovati u proračunu. Ovo je obračun kojeg će platiti građani, proračun je neuravnotežen, a vijećnici su dovedeni pred gotov čin jer su programe izvršenja proračuna dobili 70 sati prije sjednice – poručio je Čehok i dodao kako je to podcjenjivanje i vrijeđanje vijećnika i to od stranke koja je rekla da će biti transparentna, otvorena i da će komunicirati s vijećnicima.

Naveo je i kako su izvori financiranja za projekte vrijedne 50 milijuna kuna fantomski jer nije jasno iz kojih će se to fondova financirati.

-Ne vidim kako ćemo proračun ispuniti. Sortirnica, reciklažno dvorište, Plitvica, to su naši projekti, njihovi su dječji vrtić i kulturni centar koji su propali – rekao je Čehok.

Vijećnici platforme Budimo grad ipak su podržali proračun prvenstveno zato što on obuhvaća projekte dva dječja igrališta, smanjenje prireza, dežurstava u produženom boravku za vrijeme školskih praznika, izjednačavanje cijena privatnih i gradskih vrtića i vaučera za djecu za izvanškolske aktivnosti.

Nakon što je proračun prihvaćen s 14 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim, gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je zadovoljstvo što napokon mogu početi raditi.

– Izuzetno smo zadovoljni što su određenu odgovornost pokazali članovi političkih stranaka koji inače možda i nisu kompatibilni s mojom vizijom, no ono što su danas napravili i HDZ i Reformisti i Budimo grad koji su dali podršku ovom proračunu je jedan veliki demokratski iskorak – poručio je Bosilj osvrnuvši se i na projekte obuhvaćene proračunom.

tklopotan / www.sjever.hr
10.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.