Now Reading:
Varaždin nabavio dva nova autobusa koji nose posebne zdravstvene poruke
Full Article 4 minutes read

Varaždin nabavio dva nova autobusa koji nose posebne zdravstvene poruke

U ponedjeljak su na parkiralištu kod gradskog groblja u Varaždinu predstavljena dva nova autobusa gradske tvrtke Čistoća s logotipom i porukama javnozdravstveno-edukativne akcije “Znaš li svoj broj”. Radi se o akciji koja se održava s ciljem podizanja svijesti u javnosti o važnosti prevencije i rane dijagnoze dislipidemija.

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, tim je povodom rekao kako Grad Varaždin, zajedno sa Čistoćom, maksimalno rade na zanavljanju voznoga parka.

– Na taj način su sada sredstvima Grada nabavljena ova dva autobusa jer je vozni park u kojem se obavlja gradski prijevoz u lošem stanju – rekao je gradonačelnik dodavši kako su u petak predali prijavu prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za šest električnih autobusa.

– Natječaj će biti raspisan do 15. srpnja gdje očekujemo da ćemo dobiti tih šest električnih autobusa, i to će biti jedna sasvim nova vizija, novi izgled gradskoga prijevoza – rekao je Bosilj, te najavio kako se od rujna starta sa novim linijama.

– Želimo da naši građani znaju da linija kreće, na primjer, svaki puni sat iz Zbelave, da je u 9:15 na nekoj stanici i da se naši građani priviknu na gradski prijevoz i da ga što više koriste. Da bismo to mogli sve napraviti, mi smo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ožujku donijeli novi ugovor i novu odluku o PSO-u sa Čistoćom, koja nam je bila temelj da bismo krenuli i u izmjene voznog reda, i u nabavke novih autobusa i da bismo mogli aplicirati na ovaj natječaj Ministarstva – rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na javozdrastvenu akciju, za koju je rekao kako se radi o nastavku onoga što su započeli prije mjesec dana u sklopu Utrke anđela kada je bilo i predstavljanje akcije.

– Brendiramo naše autobuse sukladno njihovoj javno zdravstvenoj akciji zato što je kolesterol jedan od onih tihih ubojica koji zapravo uzrokuje najviše smrti u RH i želimo pomoći da se Varaždinci osvijeste da je potrebno kontrolirati kolesterol – poručio je Bosilj.

Direktor gradske tvrtke Čistoća, Zoran Svetec, rekao je kako su krenuli sa obnovom voznog parka, te da novi autobusi prometuju od ovog vikenda.

– Ti autobusi su pokretani dizel motorom, dužine su 10,5 metara, imaju 29 sjedećih mjesta, jedno mjesto za osobe s invaliditetom i 52 stajaća mjesta. Čistoća će tijekom sljedećih godinu dana nabaviti još šest buseva pokretanih na električni pogon. Čistoća podržava i uvijek će podržavati sve akcije zdravstvenog karaktera – rekao je Svetec.

Predstavljanju “buseka” prisustvovali su i pokretač akcije “Znaš li svoj broj”, Ivan Pećin u ime Hrvatskog društva za aterosklerozu te akademik Bojan Jelaković u ime Hrvatske lige za hipertenziju.

Pećin je tim povodom rekao kako se Grad Varaždin, paralelno sa Gradom Zagrebom, uključio u lov na tihog ubojicu i kampanju “Znaš li svoj broj”. Istaknuo je kako će akciju najvjerojatnije proširiti i na Poljsku, Češku, Slovačku i Austriju.

– To je ubojica broj jedan. Akcija je bitna zato jer svaki drugi u Republici Hrvatskoj umire zbog nereguliranog tlaka, šećera i masnoće. Ovo sve što radimo je, ja mislim, najznačajnija akcija javnozdravstvenog publiciteta u Hrvatskoj, a i šire. Ove sekunde, svatko tko pogleda, razmisli o ovim porukama, definitivno spašava svoj život ili život bližnjega – rekao je Pećin.

Na autobusima se nalaze poruke i QR kodovi koji se mogu skenirati o vode na stranicu kolesterol.hr gdje se nalazi sve o ugrozi povišenog kolesterola, tlaka i šećera.

Jelaković je rekao kako će Grad Varaždin na ovaj način upisati u povijest jer je to prvi grad koji se ovako javno uključuje u dizanje zdravstvene pismenosti. Dodao je kako se jednostavnim akcijama može smanjiti smrtnost za tisuću smrti manje na godišnjoj razini Hrvatske.

– Problem je u tome što nema dovoljno zdravstvene pismenosti i upravo je ovo način, ovi autobusi oslikani da privuku pozornost naših građana, da počnu skenirati te kodove, da se malo uče, osvijeste jer bez aktivnog bolesnika i aktivnog građanina nema zdravlja nacije – rekao je Jelaković.

n.p.bajz/sjever.hr

17.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.