Now Reading:
POTVRĐENO Omikron i u Hrvatskoj – zaražene dvije cijepljene osobe koje nisu bile u Južnoj Africi
Full Article 2 minutes read

POTVRĐENO Omikron i u Hrvatskoj – zaražene dvije cijepljene osobe koje nisu bile u Južnoj Africi

Kako je danas na konferenciji za novinare potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, kod dva je pacijenta u Hrvatskoj dokazan omikron soj.

HZJZ je provodio screening nakon što je Ruđer Bošković objavio kako njihove analize ukazuju da se u dva uzorka radi o omikronu, piše Index.

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a je naglasila kako se na omikron sumnja kod dvoje hrvatskih građana koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju. Poručila je kako je riječ o sobama koje su bile u Hrvatskoj.

Prve informacije sugerirale su o tome da je uzorak uzet od stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu, no ispostavilo je da je strani radnik po svemu sudeći prenio virus na dvoje svojih poslovnih kontakata, hrvatskih građana, piše Index.
Njihovi su uzorci potom uzeti na analizu zbog sumnje na omikron. Čovjek koji ih je zarazio je kratko boravio u Hrvatskoj i napustio je zemlju.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, dr. sc. Bernard Kaić rekao je kako su svi kontakti u RH pod nadzorom i u karanteni te da će se rezultati vidjet. Istaknuo je da ako je neki stranac izvor zaraze, da se virus ne bi se trebao tako brzo širiti.

Naglasio je kako su obojica kod kojih je omikron potvrđen bili cijepljeni te da imaju blage simptome.

www.sjever.hr/index.hr
06.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.