Now Reading:
Ministri Banožić i Horvat na svečanoj sjednici Grada Preloga, gradonačelnik Kolarek: Napravili smo puno, a projekti pred nama odvest će nas na jednu novu razinu!
Full Article 3 minutes read

Ministri Banožić i Horvat na svečanoj sjednici Grada Preloga, gradonačelnik Kolarek: Napravili smo puno, a projekti pred nama odvest će nas na jednu novu razinu!

Dan Grada Preloga slavi se 6. prosinca, u spomen na prvo spominjanje Preloga. Tom prigodom u ponedjeljak je u Domu kulture održana svečana sjednica kojoj su uz brojne uzvanike nazočili i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te ministar obrane Mario Banožić.

Domaćin svečanosti, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuo je kako su u 2021. godini napravili puno toga te kako su pred njima novi izazovi.

-Mislim da će se s ovim projektima koji su pred nama Prelog biti na još višoj razini. Danas smo službeno otvorili i završili radove na komunalnoj infrastrukturi u produženoj Gospodarskoj zoni sjever, ali vjerovali ili ne poslije sutrašnjeg dana, ostat će još jedna parcela od 2,7 hektara, odnosno 14 hektara je u fazi prodaje i interesa ima – poručio je Kolarek i dodao kako je Prelog pao ispod 100 nezaposlenih, radna snaga se uvozi, a dječji vrtići su puni zbog čega s jednim velikim optimizmom gleda na budućnost.

Kako je naglasio, jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća, Prelog ulazi u POS-ovu stanogradnju i do kraja godine očekuju potpisivanje ugovora s APN-om i izvođačem radova kako bi iduće godine započeli radovi, a u proljeće 2023. godine 20 obitelji useli u 20 novih stanova.

-To je možda i 40 djece i to je ono za što živimo i za što radimo i zato sam optimista – zaključio je Kolarek.

Ministar Darko Horvat naglasio je da nije korone koja nas je koštala 40-ak milijardi kuna ta bi sredstava završila kod poduzetnika, a to bi samim time generiralo daleko veći gospodarski rast.

-Ne trebamo žaliti za nečim što nije rezultat loših poslovnih odluka, što nismo htjeli niti smo na bilo koji način izazivali, jednostavno se dogodilo i to što smo se othrvali takvoj prijetnji je samo dobar znak žilavosti hrvatskoga gospodarstva. 17 milijardi investirano je u očuvanje radnih mjesta, 120 tisuća poduzetnika danas umjesto da traže radnu snagu zadržalo je one koji im zlata vrijede, a to su radnici – izjavio je Horvat dodajući kako su i poduzetnici grada Preloga koristili vladine mjere na čemu im je zahvalan.

-Siguran sam da će Vlada pratiti segment poduzetništva na ovakav način sve dokle prijetnje covidom bude. No, ono što je definitivno statistički pokazatelj je gospodarski rast u prva tri kvartala, a tako, siguran sam i četvrtom kvartalu ove godine, dovest će nas do gospodarskog rasta ukupnog BDP-a na razini preko 10 posto što znači da se već godinu nakon pandemije vraćamo u onaj pravi gospodarski rast, a u 2022. godini, sa u srijedu donesenim proračunom nastavljamo gdje nas je pandemija 2019. zaustavila – zaključio je Horvat.

Ministar Banožić također se osvrnuo na izazove poput pandemije i potresa koji su ostavili posljedice i na Međimursku županiju, koje upravo zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića nisu obustavljene unatoč naočekivanoj šteti.

-U vrijeme lockdowna, kada je gospodarstvenicima bila najpotrebnija pomoć najveći oslonac pružila je Vlada RH, i današnji poduzetnici i gospodarstvenici upravo s područja Međimurske županije i grada Preloga znaju to cijeniti i valorizirati u onom trenutku kad je to za njih bilo najpotrebnije. Sam gospodarski pokazatelj i gospodarski rast je zalog za budućnost da trebamo svi još bolje i više raditi, a Vlada RH je onaj pravi partner za grad Prelog i cijelu Međimursku županiju – rekao je Banožić.

abrkic/sjever.hr
06.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.