Now Reading:
RUGLO GRADA umjesto kulturnog simbola – što se događa s rodnom kućom Vatroslava Jagića?! Čuva li se tako sjećanje na jednog od najpoznatijih Varaždinaca?
Full Article 2 minutes read

RUGLO GRADA umjesto kulturnog simbola – što se događa s rodnom kućom Vatroslava Jagića?! Čuva li se tako sjećanje na jednog od najpoznatijih Varaždinaca?

Ako ste u zadnje vrijeme prolazili varaždinskom Ulicom Krešimira Filića, niste mogli ne primijetiti gradsko ruglo – rodnu kuću Vatroslava Jagića, jedne od najznamenitijih ličnosti Varaždina i najznačajnijeg svjetskog slavista druge polovice 19. stoljeća.

Iako ga u stručnim krugovima nazivaju vodećim slavenskim filologom i najznačajnijom ličnosti u povijesti Varaždina, Jagić očito svom rodnom gradu ne znači previše kako bi mu se taj dug i vratio.

Umjesto da rodna kuća jednog od najpoznatijih Varaždinaca postane kulturni simbol grada, očuvan za buduće generacije kojima je toliko toga dao u nasljeđe, postaje upravo suprotno – istinsko ruglo Varaždina.

Naime, fotografije otprije nekoliko dana pokazuju da su svi prozori na kući razbijeni, a unutrašnjost je ispunjena smećem. Na ulaznim vratima je lokot koji, sudeći prema izgledu unutrašnjosti, ne sprječava nepozvane da ulaze unutra.

U potpunosti devastirana unutrašnjost objekta postavlja pitanje koliko je Varaždincima, koji se kunu da su grad kulture i baroka, uopće stalo do tog objekta i čuvanja uspomene na jednog od najpoznatijih Varaždinaca.

Podsjetimo, Ogranak Matice Hrvatske u Varaždinu je od Ministarstva kulture još 2004. godine tražio financijsku potporu za kompletnu rekonstrukciju objekta no taj je zahtjev bio odbijen. Iako je i HAZU prije desetak godina apelirao da se Jagićeva rodna kuća obnovi i stavi u primjerenu funkciju kakvu hrvatski i varaždinski znanstveni velikan zaslužuje, sudeći po prizorima koji su zaista sramotni, po tom pitanju nije napravljeno ama baš ništa.

O svemu ovome kontaktirali smo i Gradsku upravu kako bismo doznali hoće li se projekt napokon i pokrenuti ili će rodna kuća jednog od najznačajnijih Varaždinaca ostati sramota ovog grada. Do objave teksta odgovor još nije stigao, a kada stigne obavijestit ćemo Vas kako Gradska uprava planira riješiti ovaj problem…

tklopotan / www.sjever.hr
26.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.