Now Reading:
Cijeli svijet treba dobro prodrmati – I TEBE SE TIČE! Župan Kolar na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: “Nasilnik bez obzira na ime i prezime, funkciju ili poziciju mora znati da će biti strogo kažnjen za takvu vrstu nedjela”
Full Article 7 minutes read

Cijeli svijet treba dobro prodrmati – I TEBE SE TIČE! Župan Kolar na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: “Nasilnik bez obzira na ime i prezime, funkciju ili poziciju mora znati da će biti strogo kažnjen za takvu vrstu nedjela”

Danas, 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama upitajmo se koliko smo gluhi i slijepi na nasilje koje se događa oko nas?! Nasilje nije stvar privatnih odnosa već javno – društveni problem. Pitajmo se i kako rodne razlike mogu toliko uvjetovati položaj, konstruirati ponašanje i dozvolu da uopće do bilo kakve vrste nasilja dođe? Razmislimo o tome zašto žena ne odlazi iz nasilnog odnosa i gdje griješimo kao društvo.

Jedan od činjeničnih razloga je nepovjerenje u sustav jer zakonski okvir, njegova primjena u praksi, te potraga za pravdom većinom nisu usklađeni. Veliku ulogu igra okolina i njezina osuda, kao i egzistencijalna ovisnost, strah od nasilnika, sram, okrivljavanje žrtve, ”nije htio”, unutarnji sukobi.

Prema statistici svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici, a od 22 do 45 žena pogine od ruke najčešće bivšeg partnera. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, najprije zato što se žrtve stigmatizira kada progovore o traumi.

Krapinsko – zagorska županija odlučila je ovaj dan obilježiti akcijom „I tebe se tiče” što pokazuje njenu nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja. U sklopu kampanje izrađeno je deset ploča s porukama žena koje su bile ili jesu žrtve nasilja. Poruke su upućene svima koji na bilo koji način mogu pomoći i one osvještavaju, motiviraju i ohrabruju žrtve na prijavu nasilja, a postavljene su duž šetnice kroz Park Matice hrvatske čime Krapinsko-zagorska županija pokazuje svoje dugo iskustvo u području borbe i sprečavanja nasilja nad ženama ili nasilja u obitelji.

Danas govorimo o nasilju nad ženama, ali isto tako govorimo o nasilju nad djecom, međuvršnjačkom nasilju… Kako je istaknuo župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, činjenica je da još uvijek nismo izgradili pravedno društvo. Broj žena koje su ubijene ili silovane od svojih partnera je zastrašujući, a ono što nakon toga slijedi je sljepoća i gluhost nas samih, a onda i institucija koje bi po tom pitanju trebale djelovati.

– Podatak koji sa velikom žalošću moram istaći je upravo pitanje naše Sigurne kuće. Od 7. prosinca prošle godine otkad je otvorena praktički je stalno puna. To je poražavajuće i zastrašujuće. Podatak da smo u novom projektu sigurne kuće gdje ćemo za duplo povećati kapacitete je nažalost kroz statistiku vidimo da će oni biti puni. To je zastrašujuće i zabrinjavajuće koliko i naše okretanje glave kao da se to nas ne tiče, a tiče nas se možemo si zamisliti da se radi o nekome tko je nama drag, poznat i gdje smo mogli spriječiti jednu tužnu sudbinu, a to nismo jer nismo reagirali – rekao je župan Kolar i napomenuo kako je izmjena zakona o kažnjavanju, u kojem će prekršaji postati kaznena djela izuzetno važna jer će tada i svi dionici društva jasno osuditi svaki oblik nasilja, a institucije će štititi žrtvu, a ne nasilnika.

Nasilnik bez obzira na ime i prezime, funkciju ili poziciju mora znati da će biti strogo kažnjen za takvu vrstu nedjela. To nije djelo nego nedjelo! Kada stvorimo takvo javno mnijenje i takvu atmosferu u društvu i takve institucije, moram konstatirati da će se puno veći broj žena ohrabriti i prijaviti nasilje u obitelji. Zbog toga je ova naša akcija izuzetno bitna i trajati će tjednima, mjesecima i s njom ćemo obići čitavo područje Županije i poslati poruku svima. Itekako nas se to svih tiče – poručio je Kolar.

Zamjenica župana, Jasna Petek nekoliko je puta naglasila kako se nasilje ne događa negdje drugdje već među nama čime je dodatno podcrtala navedene riječi i problematiku začaranih krugova kojih smo svi dio.

Nasilje se ne događa negdje drugdje. Nasilje se danas događa kod naših prijatelja, kod naših susjeda, a moguće je da se sutra događa i u našoj obitelji. Stoga, nasilje se tiče svih nas i ova kampanja progovara upravo o tome. Cilj nam je prije svega senzibilizacija šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja – objasnila je zamjenica Petek.

– Još od 2012. godine djeluje S.O.S. telefon za žrtve obiteljskog nasilja, a od 2017. godine i naše savjetovalište. Među prvima u Hrvatskoj potpisali smo i Europsku povelju za ravnopravnost spolova kojom smo preuzeli još veću odgovornost i obavezu da provodimo aktivnosti i mjere protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Od prošle godine djeluje i naš dom Novi početak. Od osnivanja doma imali smo 26 upita za smještaj, realizirano ih je 20, a trenutno imamo 7 korisnica – izvijestila je zamjenica Petek i na kraju završila rečenicom: „Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja ljudskih prava, no ipak, najveći broj nasilja i dalje ostaje neregistriran.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Krapine, Mladen Gregurović podsjetio je 1960. godinu kad je 25. studenog izvršen atentat nad tri političke aktivistkinje koje je u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se sa svrhom podizanja svijesti o činjenici da su žene diljem svijeta izložene silovanju, obiteljskom nasilju i drugim oblicima nasilja.

– Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragičan događaj od 22. rujna 1999. godine kada su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, Gordana Oraškić, supruga koja je prijavila nasilje, sutkinja Ljiljana Hvalec i odvjetnica Hajra Prohić, a ranjena je zapisničarka Stanka Cvetković. Hrvatska javnost ostala je duboko pogođena brutalnošću ovog čina i niskom razinom zaštite u borbi protiv nasilja – rekao je Gregurović i na kraju uputio emotivnu i poticajnu poruku.

Šutjeti o nasilju nad ženama nije dobar potez, ako progovorite, prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama, omogućit ćete nekom djetetu ljepše djetinjstvo, a prije svega, možda ćete nekome spasiti život – rekao je Gregurović.

Ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak”, Lovorka Latin istaknula je važnost poduzimanja konkretnih radnji po pitanju zaštite i zbrinjavanja žrtva nasilja u obitelji, ali i osvještavanja građana.

– Prihvatili smo sudjelovati u ovoj kampanji jer procjenjujemo da je ovo sjajan način komunikacije i sa žrtvama, ali i sa građanima. Zadnjih nepunih godinu dana otkako je dom osnovan kolegica psihologinja i ja imale smo priliku iz prve ruke biti upravo ta podrška i oslonac našim korisnicama koje su se našle u potrebe zbrinjavanja. Čule smo, osvijestile i osjetile njihovu ranjivost, ali i ranjivost njihove djece. Zajedno sa njima smo zapravo imale priliku pokušati naći izlaz iz njihovih začaranih krugova – rekla je ravnateljica Latin uz naglasak kako je upravo ta razmjena mali, ali veliki poticaj ženama da se ohrabre i zatraže pomoć.

– U radu s korisnicama najčešće čujemo da ljudi ne razumiju njihove probleme, da ne znaju što su one prošle, čujemo da je već dugo prošlo otkada su zadnji put bile sretne i upravo nam te poruke trebaju biti motivacija da ih osnažimo i podržimo u njihovom novom početku – rekla je Latin i iskazala zadovoljstvo jer dom ima punu podršku od Županije, a grad Krapina prepoznaje važnost zbrinjavanja i brige za žrtve nasilja.

“Svakoj žrtvi, moje bi riječi bile: Tu sam. Nisi sama. Rješenje postoji za sve. Postoje divne žene koje će ti znati pomoći više od mene, ali sam tu 24 sata na dan za sve. Vjeruj u sebe i svoju snagu”, isječak refleksivnog dnevnika, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Cijeli svijet treba dobro prodrmati. Bit će to lijepa igra… bezbožnici će pasti sa svojih prijestolja, a potlačeni će se uzdići,“ Thomas Müntzer.

mčaržavec/www.sjever.hr
25.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.