Now Reading:
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA: Smiraj korona brojki u Međimurju ne znači da je vrijeme za opuštanje! Covid pozitivni i oni cijepljeni s dvije, pa i s tri doze!
Full Article 3 minutes read

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA: Smiraj korona brojki u Međimurju ne znači da je vrijeme za opuštanje! Covid pozitivni i oni cijepljeni s dvije, pa i s tri doze!

Međimurska županija danas broji 188 novih korona slučajeva što je nešto manje u odnosu na dosadašnje brojke. Kako i sam načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite ističe brojke bi za dvadesetak dana mogle biti i bolje.

– Svim građanima, pogotovo onima ne cijepljenima koji su u nedoumici i koji su neodlučni da se cijepe. Čini mi se da su se i cijepljeni malo opustili. Ako smo cijepljeni ne znači da smo bezopasni i da se ne možemo zaraziti. Pozivam poslodavce i vlasnike objekata da se podsjete na mjere. Još smo uvijek negativna špica u Hrvatskoj, stoga neka nas brojke ne zavaravaju – poručio je načelnik Sušec.

Specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije, Marina Payerl Pal ističe kako su brojke u Međimurju i dalje vrlo visoke i da je međimurska regija i dalje najgora regija u Hrvatskoj, iako ima i dobrih naznaka koje pokazuju da je vrhunac ovog vala prevaziđen.

– To pokazuju brojke o 7-dnevnoj i 14-dnevnoj incidenciji. Vrhunac 7-dnevne incidencije bio je 11. studenog kada je brojka novooboljelih iznosila 1 818, a 14-dnevne 16. studenog kada je iznosila preko 3 tisuće, točnije 3 158 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika. Ona s jučerašnjim danom iznosi 2 742. Taj pad od vrhunca pokazuje da ipak spuštamo broj novooboljelih, no nije vrijeme za opuštanje jer bilježimo pozitivne i među cijepljenima kako s dvije, tako i s tri doze – izvijestila je Payerl Pal.

Specijalistica epidemiologinja, Višnja Smilović usporedila je situaciju u Međimurju s hrvatskim prosjekom.

– 23. studenog 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj iznosila je 1 612, a u Međimurju 2 750. Prema tome, mi smo još daleko od toga da bismo mogli reći da je kod nas dobra situacija. Kako bismo mogli govoriti o kontroli nad virusom, incidencija bi trebala iznositi ispod 50 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika – objasnila je Smilović.

Zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec izrazio je zahvalnost svima koji se već skoro dvije godine bore protiv pandemije.

– Tek kada razgovarate s liječnicima i medicinskim sestrama možete vidjeti koliko im je teško i zbog toga im svi moramo pomoći, a to možemo učiniti tako da se cijepimo što je trenutno jedini dostupan lijek. Pridržavajmo se i ostalih mjera, idemo štititi sebe jer tako štitimo i svoje najbliže i cijelu zajednicu – poručio je Grivec.

mčaržavec/www.sjever.hr
25.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.