Now Reading:
Čehok: Ova gradska vlast želi preuzeti ovlasti Gradskog vijeća i paralizirati sustav
Full Article 3 minutes read

Čehok: Ova gradska vlast želi preuzeti ovlasti Gradskog vijeća i paralizirati sustav

Varaždinski gradski vijećnici Ivan Čehok i Mario Lešina na konferenciji za novinare u ponedjeljak upozorili su da aktualna gradska vlasti želi uzurpirati i na sebe preuzeti ovlasti Gradskog vijeća i stvoriti paralizu sustava.

Čehok je rekao da u Gradu Varaždin trenutno vlada pravni i upravni nered.

– Prvi primjer: gradonačelnik Bosilj uspio je napraviti nešto što nitko nije u 20 i nešto godina varaždinske lokalne politike, ali mislim da to dosad nitko nije ni u Hrvatskoj napravio. On je dao svoj prijedlog rebalansa koje je Vijeće usvojilo, nakon što smo ga upozorili da je rebalans kupusara i da je neusklađen i neuravnotežen, gradonačelnik Bosilj je po prvi put u povijesti Hrvatske stavio svoj vlastiti prijedlogu i odluku koju je Gradsko vijeće donijelo izvan snage. On je uzurpirao ovlasti Gradskoga vijeća i onda je svoj vlastiti projekt i vlastiti rebalans stavio izvan snage – kazao je Čehok.

Kao drugi primjer naveo je donošenje odluke o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, za koji je predsjednica Vijeća potpisala tekst natječaja, a sada se natječaj poništava.

Dodao je da je treći primjer da je zakonom predviđeno savjetovanje barem od mjesec dana za prijedlog proračuna, a trajat će dva tjedna te da građani nisu imali nikakve parametre.

Kazao je i da još nije raspisan natječaj za ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi, iako je v.d. ravnatelja na dužnosti već dva mjeseca.

– To je pokazatelj koliko ova vlast želi uzurpirati, na sebe preuzeti ovlasti Gradskog vijeća i stvoriti paralizu sustava – izjavio je Čehok te dodao da taj pravni i upravni kaos vodi do toga da se u Gradu ništa ne radi.

Mario Lešina je dodao da za projekte za koje sredstva postoje na računu grada još nisu raspisan natječaji, a kao primjer naveo je sklonište za životinje na Belim kipima.

Obojica su dodala da nam prijeti još jedan lockdown, a u Gradu se ne misli na poduzetnike.

Čehok je dodao da Grad namjerava kupiti MBO i pitao otkud Gradu 150 milijuna kuna za to.

Komentirao je i istraživanja o kvaliteti zraka.

– Posebna tema je ova glupost koja je objavljena oko toga da bismo mi nešto zataškavali i držali u ladici. Upravo je moja gradska vlast naručila ciljana mjerenja, a grad Varaždin inače ima trajni ugovor s Meteorološkim zavodom koji kao službena i mjerodavna institucija stalno prati kakvoću zraka i ona nas po službenoj dužnosti obavještava ako bi se nešto dogodilo. Varkom ima svoje mjerne uređaje koji prate određene čestice. Ako želite nešto izvan toga, onda to treba naručiti. Mi smo kod Medicinskog instituta naručili i dobili jednu indikativnu studiju, ali je ona rekla da nije objektivna i mjerodavna, da nije pouzdana ako se ne mjeri na duži rok. Tada smo, u dogovoru sa službenicima, rekli OK, onda nećemo objavljivati ono što je indikativno, što nije pouzdano i objektivno nego ćemo ponoviti ispitivanja u mjesecu rujnu. Zašto Bosilj i Marković sada nisu ponovila ta ispitivanja, to ja ne znam, ali ne mogu objavljivati podatke koji nisu mjerodavni. Ovo hvaljenje o kupnji uređaja je potpuna bedastoća jer ne možete imati uređaj koji mjeri sve. Morate znati što želite mjeriti – rekao je Čehok.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
22.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.