Now Reading:
BORBA PROTIV KORONE Koliko su maske, pranje ruku i fizička distanca zapravo učinkoviti? Evo što kaže najnovija studija
Full Article 1 minutes read

BORBA PROTIV KORONE Koliko su maske, pranje ruku i fizička distanca zapravo učinkoviti? Evo što kaže najnovija studija

Ovih dana Sveučilište Monash u Austriji objavilo je novu studiju koja utvrđuje koliko su mjere borbe protiv koronavirusa koje uključuju pranje ruku, nošenje maski i fizičko distanciranje učinkovite, piše RTL.

Studija objavljena u časopisu British Medical Journal pokazala je ono oko čega se u posljednje vrijeme zaista lome koplja – nošenje maski je najučinkovitija zaštita i smanjuje mogućnost zaraze za čak 53 posto.

Uz to, studija je pokazala da i pranje ruku također pridonosi manjoj mogućnosti širenja virusa, no s obzirom na to da istraživači o tome nisu imali dovoljno stručnih podataka iz prethodnih studija koje su uključili u istraživanje, maske su ipak ostale na prvom mjestu.

Prema rezultatima studije, fizička distanca smanjuje širenje virusa za 25 posto, a studija se osvrnula i na cijepljenje. Kao što je od početka bilo poznato, cijepljenje ne može u potpunosti spriječiti širenje virusa, a stjecanje kolektivnog imuniteta ovisi o stopi procijepljenosti, ponašanju vezanom uz epidemiološke mjere te vrsti cjepiva koje se upotrebljava.

Studija je zaključila kako je sve do stjecanja kolektivnog imuniteta potrebno zadržati sve tri mjere prevencije, što pak ovisi o udjelu cijepljenih.

www.sjever.hr / RTL
22.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.