Now Reading:
AGROTURIZAM S PRIČOM Turizam kao dodana vrijednost za više od 8000 OPG-ova u Varaždinskoj županiji
Full Article 2 minutes read

AGROTURIZAM S PRIČOM Turizam kao dodana vrijednost za više od 8000 OPG-ova u Varaždinskoj županiji

U Županijskoj palači Varaždinske županije u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije i Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad održana je besplatna radionica u sklopu projekta Agroturizam s pričom. Radionica je održana s ciljem poticanja intenzivnijeg uključivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u turističku ponudu županije.

U sklopu radionica održano je predavanje Branke Tropp voditeljice projekta „Agroturizam s pričom“ koji je svojevrstan nastavak projekta Kuća za odmor s pričom.

Voditeljica projekta naglasila je kako Varaždinska županija već čitav niz godina ulaže značajna sredstva i potiče razvoj poljoprivrede posebno brendirajući određene autohtone proizvode te njihovo certificiranje i promociju.

-Proizvodnja hrane je od izuzetnog značaja za Kuće za odmor s pričom gdje nam dolaze stranci. To je jedna od mogućnosti i prvotni poticaj. S obzirom na broj registriranih OPG-ova u našoj županiji, a ima ih preko 8000 uvjereni smo da se može potaknuti razvoj agroturizma. Zakonodavac je tu dao čitav niz mogućnosti s kojima se oni mogu baviti zavisno od njihovih potencijala, ideja i mogućnosti prostornih i lokalnih – rekla je Tropp.

O mogućnostima financiranja turističkih projekata na ruralnom području govorili su Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad i mr. sc. Emil Tkalec, LEADER manager i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Tkalec je pojasnio kako se OPG-ovima iz programa ruralnog razvoja može financirati razvoj nepoljoprivredne djelatnosti. Kako je istaknuo, važno je da OPG ima poljoprivrednu djelatnost što znači da se ne može baviti isključivo turizmom, već mu je to dopunska djelatnost.

-Jedna mjera namijenjena je onim OPG-ovima koji tek počinju razvijati turističku ponudu i tu mogu dobiti do 50 tisuća eura, dok je druga nešto izdašnija i namijenjena je za daljnji razvoj turističke ponude OPG-ova – rekao je Tkalec i dodao kako se otvaranje natječaja očekuje sredinom sljedeće godine zbog čega je sada najbolje vrijeme da se OPG-ovi za njih i pripreme.

O izuzetnom potencijalu Varaždinske županije u razvoju agroturizma govorio je i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Jedan od organizatora ove radionice, LAG – Sjeverozapad, inače pokriva područje od 14 jedinica lokalne samouprave u zapadnom dijelu Varaždinske županije.

abrkic/sjever.hr
16.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.