Now Reading:
Konferencija “Dani sunca”: Križevci predvodnik u energetskoj tranziciji
Full Article 1 minutes read

Konferencija “Dani sunca”: Križevci predvodnik u energetskoj tranziciji

Po prvi put u Hrvatskoj održana je konferencija pod nazivom Dani sunca koja je bila posvećena sunčevoj energiji i njenom korištenju.

Zaključak konferencije je kako u Hrvatskoj leži ogroman potencijal u korištenju sunca za dobivanje električne energije, naglašena je i važnost promjena u regulatornom okruženju, tali i nužnost poduzimanja ozbiljnih koraka u energetskoj tranziciji.
Svi su se složili kako je uloga građana iznimno važna u energetskoj tranziciji te su upravo u ovom području Križevci istaknuti kao predvodnik zahvaljujući projektu Križevački sunčani krovovi.

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je strateški cilj grada – postati energetski neovisan grad do 2030. godine i osvrnuo se na sve mjere koje Križevci poduzimaju u smjeru energetske tranzicije.
-Također, želimo prirez vraćati kroz programe zelene tranzicije, a s obzirom na to da u Križevcima prirez iznosi 10 posto, to je nekih 4,5 milijuna kuna godišnje – dodao je.

Na konferenciji su najavljena dva važna javna poziva za građane. Tako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro raspisati Javni poziv za energetsku obnovu kuća dok će Ministarstvo poljoprivrede raspisati javni poziv za sufinanciranje izgradnje fotonaponskih elektrana kod poljoprivrednika.

www.sjever.hr/krizevci.hr
04.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.