Now Reading:
Najavljen bogat program Dana nacionalnih manjina u Varaždinu: prezentacija gastronomije, kulture, tradicije i glazbe
Full Article 2 minutes read

Najavljen bogat program Dana nacionalnih manjina u Varaždinu: prezentacija gastronomije, kulture, tradicije i glazbe

Ovogodišnji Dan nacionalnih manjina obilježit će se u subotu na varaždinskom Korzu, a program su u srijedu najavili zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te predstavnici srpske, romske i albanske nacionalne manjine.

Zamjenik Marković naglasio je kako Gradska uprava čini sve što je u njihovoj moći kako bi se manifestacije koje promiču raznolikost kontinuirano održavale. Pojasnio je kako će u ovogodišnji program biti uklopljeno i obilježavanje Svjetskog dana jezika.

-Varaždinske nacionalne manjine svake godine kroz kulturne i gastro programe obilježavaju svoj dan, a i ove godine će sugrađanima približiti svoje proizvode, kulturu i tradiciju – sve ono što ih čini nacionalnim manjinama – rekao je Marković.

Istaknuo je posebno zadovoljstvo što Grad i Županija kontinuirano njeguju dobre odnose s nacionalnim manjinama.

-Ne sumnjam da ćemo u subotu imati jedan lijep i raznolik program – zaključio je Marković.

Pročelnica Božić istaknula je da je Varaždinska županija ogledni primjer života i rada s nacionalnim manjinama, a građani su svjesni bogatstva različitih kultura i tradicija i velike mogućnosti učenja o različitim nacijama, vjerama i gastronomiji.

Srpska nacionalna manjina će u subotu predstaviti svoje ručne radove, knjige i gastronomiju, najavio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić. Pridružit će im se i djeca iz KUD-a iz Gline te prikazati plesove svog zavičaja.

-Mislim da je u Varaždinskoj županiji prisutna zaista dobra suradnja s novom vlasti. Uvijek smo surađivali i dalje ćemo promovirati našu županiju i naše gradove gdje god da odemo – zaključio je Mirčetić.

Potpredsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina Jagoda Kralj Novak dodala je kako će u subotu uz folklor imati i prezentaciju jela i pića.

-Trudimo se da opstanemo u toj našoj i vašoj zajedničkoj kulturološkoj razlici, a opet zajedništvu – rekla je Kralj Novak te dodala kako se nada da će program idućih godina biti još bogatiji, ljepši i kulturno sadržajniji.

Kako je najavio predstavnik albanske nacionalne manjine Filip Perdedaj, u subotu će se predstaviti sa svojim proizvodima i glazbom.

Romska nacionalna manjina će također predstaviti svoje knjige i glazbu, a kako je istaknuo Eduard Oršoš, predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine posjetitelje će zabavljati Crne Strele, band poznat diljem Hrvatske.

tklopotan / www.sjever.hr
29.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.