Now Reading:
Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije na sjednici raspravlja o izazovima u ugostiteljstvu
Full Article 2 minutes read

Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije na sjednici raspravlja o izazovima u ugostiteljstvu

U utorak, 28. rujna 2021. godine održana je sjednica Ceha ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Sjednica je održana na temu 33. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Članovi su raspravljali o problemima financiranja odnosno nemogućnosti dobivanja kredita, problemu nekvalificirane radne snage i nadzoru poslovanja, a doneseni su sljedeći zaključci:

1. Problem financiranja ugostiteljske djelatnosti

Naime, iako je službeni stav da je turistička sezona bila uspješna i da ugostiteljstvo radi normalno, ugostitelji (pogotovo iz kontinentalnog dijela Republike Hrvatske) i dalje imaju probleme i osjećaju posljedice zatvaranja.
Poslovne banke i dalje ne žele financirati ugostiteljski sektor odnosno obrtnicima ne odobravaju kredite, a isto tako ni radnici zaposleni u ugostiteljstvu ne mogu dobiti kredit od banaka.
Stoga Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije apelira na poslovne banke da promjene politiku prema ugostiteljima te da se kroz HBOR i HAMAG-BICRO osiguraju kreditne linije za sektor ugostiteljstva i to ne samo za obrtna sredstva, već i za investicije.

2. Nedostatak kvalificirane radne snage

Ugostitelji imaju kontinuirani problem nedostatka kvalificirane radne snage odnosno problem zadržavanja radnika koji rade u ugostiteljstvu.

Ceh ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije predlaže da se osiguraju financijska sredstva za stipendiranje učenika koji se školuju za ugostiteljska zanimanja. Isto tako, predlažu da država omogući porezna i neporezna rasterećenja poslovanja kako bi se mogle povećati plaće zaposlenika u ugostiteljstvu. 

www.sjever.hr/obrtnicka-komora-koprivnica.hr
29.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.