Now Reading:
I u Europskom tjednu mobilnosti o kućanskoj rampi – zašto podvožnjak trenutno nije opcija
Full Article 2 minutes read

I u Europskom tjednu mobilnosti o kućanskoj rampi – zašto podvožnjak trenutno nije opcija

Projektant idejnog rješenja kućanske rampe s podvožnjakom Božo Soldo i varaždinski gradski vijećnik Bruno Ister na panelu su govorili o trenutnoj (ne)prihvatljivosti takovog rješenja problema prometne povezanosti istočnog dijela s ostatkom Varaždina.

Odjel za logistiku i održivu mobilnost Sveučilišta Sjever povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se održava pod temom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“, organizirao je panel raspravu s ovom temom.

Soldo je kazao da je glavni problem ovog rješenja bio kako uspostaviti protočnost te je projektno rješenje kružni tok s podvožnjakom, a u Miškininoj podvožnjak gdje je sada pothodnik. Pitanje je hoće li se sve staviti na razinu ispod zemlje ili i nešto može biit na sadašnjoj razini na kojoj ide željeznički promet. Kazao je da je visina za prolazak vozila podvožnjakom 3,2 metra.

Ister je rekao da ja bilo pokušaja rješavanja ovog gorućeg gradskog problema te da su pokrenuli inicijativu u prošlom mandatu i bivši gradonačelnik prihvatio te je došlo do idejnog rješenja kolege Solde. Dodao je da su bili zadovoljni ishođenjem lokacijske dozvole prije nego što su uspjeli doći do dokumentacije. Nastavio je da je to solidan rezultat prethodne gradske uprave, no da 3,2 metra nije dovoljno za sva vozila, vatrogasce, a u pitanju je i 11 kolnih prilaza.

Ante Klečina je istaknuo da treba cjelovito rješenje za cijelo područje grada u koje bi se i ovo uklopilo te da se željeznički čvor Varaždin mora rekonstruirati jer ne podržava integralni prijevoz.

Kristina Škrokov iz Varaždinskih biciklista kazala je da biciklisti čekaju kao i vozači, i do 20-30 njih.

Na kraju je Ister rekao da je radi multidisciplinarno povjerenstvo za pronalazak rješenja te da se Vladom razgovara da to bude strateški projekt i da se financira iz tih izvora.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
20.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.