Now Reading:
Započinju 51. Varaždinske barokne večere – trinaest dana, preko 30 koncerata i bogat popratni program
Full Article 4 minutes read

Započinju 51. Varaždinske barokne večere – trinaest dana, preko 30 koncerata i bogat popratni program

Ovog petka započinje jedan od najznačajnijih festivala rane glazbe u Europi, Varaždinske barokne večeri. Da je riječ o festivalu od nacionalnog značenja, potvrđuje i činjenica da se održavaju pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a sufinancira ih Ministarstvo kulture i medija.

U ponedjeljak je u atriju varaždinskog Starog grada predstavljen program ovogodišnjih Baroknih večeri na kojima je Republika Slovenija zemlja partner. Varaždinske barokne večeri započinju u petak u 20 sati i traju do 29. rujna, a uz Grad Varaždin koji je osnivač ovog festivala, Varaždinska županija je jedan od tri glavna financijera.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj pojasnio je kako je prije 13 godina u sklopu Varaždinskih baroknih večeri uveden koncept zemalja partnera, a ovogodišnji, 13. po redu je Republika Slovenija, susjedna država prijatelj.

-Građani Varaždina i cijele Varaždinske županije imat će priliku vidjeti eminentne slovenske umjetnike koji izvode ranu baroknu glazbu. Izuzetno je dobro što je napravljen i popratni program Total baroque u kojem se, osim glazbe, festival proširio i na gastronomiju, kiparstvo, slikarstvo… Na taj način Barokne večeri dobivaju dodatne sadržaje i dodatno su zanimljive publici – naglasio je Bosilj.

U trinaest festivalskih dana, održat će se preko 30 koncerata, od čega 20 u Varaždinu, 11 u ostalih pet županija te jedan u Sloveniji.

-Prerasli smo i grad Varaždin i Varaždinsku županiju – zaključio je Bosilj.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako su Varaždinske barokne večeri zaštitni znak grada i županije, na što su ponosni.

-Ponosni smo i na organizatore koji 51 godinu kvalitetno organiziraju ovu vrhunsku glazbenu manifestaciju. Tome u prilog govori da su tu nastupali najeminentniji glazbenici iz svijeta barokne glazbe – istaknula je zamjenica Zagorec i dodala kako će jedan koncert biti održan i u Županijskoj palači pa vjeruje posjetitelji uživati u prekrasnoj glazbi i ambijentu.

Otvorenje Varaždinskih baroknih večeri izravno će prenositi HRT, a direktor Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik kazao je kako su prošle godine započeli s tradicijom koncerata na otvorenom, što će se, ako vrijeme dozvoli, nastaviti i ove godine pa će tako otvorenje biti u petak na varaždinskom Korzu.

Ulazak na koncerte bit će moguć uz digitalne COVID potvrde, a organizatori su za posjetitelje osigurali jeftinije testiranje u klinici Sveti Nikola.

-I na području Varaždinske županije imamo mnoštvo koncerata, kao i u Županijskoj palači, a imat ćemo i znanstveni skup o 50 godina Varaždinskih baroknih večeri sa znanstvenicima iz dviju država te koncert u atriju – opisao je Rojnik.

Pomno sastavljan program sadrži djela međunarodnih baroknih stvaratelja i hrvatske barokne baštine, a potpisuje ga ravnatelj festivala Davor Bobić.

-Da bi Barokne večeri mogle opstati i raditi iskorake u modernizaciji festivala i širenju glasa o festivalu, svakako nam treba podrška, a Grad Varaždin, osnivač Festivala i Koncertnog ureda, organizator festivala daje bezrezervnu podršku – zaključio je Rojnik.

Veleposlanik Republike Slovenije, NJ. E. Vojislav Šuc naglasio je kako je suradnja na kulturnom planu između dvije države iznimno bliska i plodonosna.

-Razdoblje baroka snažno je obilježilo i Sloveniju i Hrvatsku. U to vrijeme imali smo autore i kompozitore, kako slovenske, tako i hrvatske koji su bili utjecajni ne samo na ovim našim prostorima, nego i šire, u Europi – rekao je Šuc dodavši kako je izuzetno važno što se ova glazbena vrsta nastavlja i sada, u moderno vrijeme.

Neke od vrlo kvalitetnih izvođača barokne glazbe, kako iz Hrvatske, tako i iz Slovenije, posjetitelji će moći čuti tijekom trajanja Fesitvala.

-U okviru Baroknih večeri, predstavit će se i broj slovenskih poduzeća, imat ćemo i izložbu slovenske kulturne baštine, a jedan dan će se predstaviti i slovenska kuhinja – kazao je Šuc.

tklopotan / www.sjever.hr
13.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.