Now Reading:
Ministar Fuchs stigao u OŠ Krapinske Toplice: Stavit ćemo pod nadzor sve objekte u kojima se odvija nastava i dječje vrtiće – ljude koji su upali u školu ministar nazvao hordom
Full Article 5 minutes read

Ministar Fuchs stigao u OŠ Krapinske Toplice: Stavit ćemo pod nadzor sve objekte u kojima se odvija nastava i dječje vrtiće – ljude koji su upali u školu ministar nazvao hordom

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak je stigao u Osnovnu školu Krapinske Toplice gdje se posljednjih dana odvijala prava drama.

Naime, Kristijan Gaćina, otac Nikole koji pohađa 8. razred, buni se zbog toga što njegovo dijete mora nositi masku u zajedničkim prostorima škole. Nikola od prošlog ponedjeljka u školu pokušava ući bez maske, ali mu ulazak nije bio dozvoljen, stoga je njegov otac organizirao i prosvjede na kojima je intervenirala i policija, a grupa nezadovoljnika čak je i ušla u školu.

Zbog svega toga, ravnatelj škole Samson Štribohar u školu je pozvao ministra s kojim je danas održao sastanak.
-Mi iz Ministarstva smo u prvom redu danas ovdje da bi se zahvalili i pružili podršku ne samo ravnatelju, nego i svim nastavnicima i osoblju škole koja je nažalost pretrpjela nemili događaj koji sigurno nije ostavio lijepe utiske niti djeci, ali mogu reći da je ostvario i određeno traumatsko iskustvo i ljudima koji rade ovdje – rekao je Fucsh zahvalivši i Krapinsko-zagorskoj županiji koja se uključila kako se ne bi ponavljali događaji koji dovode u pitanje pohađanje škole djece i njihovu sigurnost.

Ono što se posljednjih dana događalo u školi ministar je nazvao čudnim zbivanjima.
-Prema zakonu o okupljanju i prosvjedovanju, imamo potpuno jasno i glasno izrečeno da je zabranjeno svako okupljanje i demonstriranje oko odgojno-obrazovnih objekata. Dakle, pored, ispred i pogotovo u dječjim vrtićima i školama dok su djeca u objektima. Sigurno nije bilo lijepo ni onim malim ni srednjim gledati nekakvo provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nešto što je nedopustivo i to se neće i ne smije događati u budućnosti – rekao je Fuchs.

Dodao je da je u koordinaciji i dogovorima s ministrom unutarnjih poslova te da će policija u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je zakonom propisano.
-Svatko može imati svoje uvjerenja, živimo u demokratskom društvu i nema zapreka da netko tko ne želi nositi masku na nekim svojim privatnim mjestima to ni ne mora, ali ako postoje neka pravila, ta pravila onda vrijede za sve. Možemo se s nečim ne slagati, to neslaganje možemo izražavati javno, pišući, protestirajući, ali ne u školskim objektima, ne u području škola, dječjih vrtića, a pogotovo ne unutar takvih zgrada. U prvom redu je sigurnost djece, onda i nastavnika, a poslije toga sve ostalo – rekao je ministar.

Dodao je da eventualno korigiranje mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji te da će do tada mjere ostati ovakve kakve jesu.
Istaknuo je da u OŠ Krapinske Toplice svako dijete sjedi u svojoj vlastitoj klupi te da nemaju nikakve potrebe niti nose maske za vrijeme nastave te da ne smatra problemom nošenje maske samo u zajedničkim prostorima.
-Ja sam gledao gore od zbornice pa do izlaza u laganom hodu nam je trebalo manje od minute ja mislim. Pa dodajmo još tri-četiri minute onog djeteta koje treba doći do svog razreda, ja ne vjerujem da je to tako užasan problem da nekakva horda treba upadati u školu i ostavljati traume i djeci i nastavnicima – kazao je ministar.
-Zasad ćemo staviti pod nadzor sve objekte u kojima se odvija nastava, odnosno dječje vrtiće. U koordinaciji s policijom će se to nadzirati do daljnjega. Svi koji će to kršiti, snosit će sankcije u skladu sa zakonom. Zaštitari će biti ovdje u školi, što je ružna pojava u smislu utiska, dok bude potrebno – zaključio je Fuchs.

Ravnatelj Štibohar istaknuo je da se o cijeloj situaciji razgovaralo s učiteljima koji su, prema njegovim riječima, pod stresom, te da slijede razgovori s učenicima.
-Sa svima koji su doživjeli ovu vrstu ataka koji se dogodio u našoj školi. Prvo treba pomoći stručnim suradnicima i djelatnicima koji rade s učenicima kako bi i oni dobili pomoći. Postoji izvjestan strah bez obzira što su ovdje zaštitari. Ovo nisu normalne okolnosti, iako se mi ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Hodnici su danas tiši nego prijašnjih dana, nije ista situacija, da se možemo veseliti nastavi – rekao je ravnatelj dodavši da je razgovarao i s roditeljima.
-Oni i dalje traže nekakve ugovore, nekakve papire da potpišemo s obzirom na obvezu nošenja maske u zajedničkom prostoru hodnika. Ja sam ih i dalje uputio da je jedino rješenje, na temelju svih stvari koje su mi iznijeli, izuzeće nošenja maski kod liječnika. To je roditeljsko pravo, s čime bi oni, s obzirom na teškoće koje navode da učenik ima zbog nošenja maski, mogli riješiti – kazao je.

Nikola je danas ušao u školu, ali je zamoljen, s obzirom na sve ostale učenike i čuvanje zdravlja, te propisanim modelima i uputama, da stavi masku dok opere ruke i ode u razred, rekao je Štibohar.
-To je on odbio i rezolutno izašao samovoljno iz škole. Skupio se jedan broj prosvjednika, istomišljenika, koji vode politike ili načine za koje mislim da ne spadaju da se prosvjeduje ispred obrazovne ustanove – kazao je Štibohar.

U OŠ Krapinske Toplice došla je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana za društvene djelatnosti Jasna Petek koja je kazala da ovakvih slučajeva u županiji još nije bilo.
-Mi smo na dnevnoj bazi u kontaktu s našim ravnateljicama i ravnateljima i nastava se odvija u potpuno redovnim uvjetima. Ono što je važno napomenuti da je za osnivača naših osnovnih i srednjih škola, za Krapinsko-zagorsku županiju, prije svega najvažnija sigurnost djece i svih zaposlenih u školama i mi ćemo to u okviru ingerencija koje imamo pokušati zadržati. Zaštitari će pred vratima ili okrugom škole ostati onoliko dugo koliko će biti procjena da trebaju ostati stručne službe – naglasila je Petek.

a. kučić/sjever.hr
13.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.