Now Reading:
Gradonačelnik Škvarić uputio poziv čipkaricama: Ovo je prigoda za prikaz najljepših primjeraka lepoglavske čipke!
Full Article 1 minutes read

Gradonačelnik Škvarić uputio poziv čipkaricama: Ovo je prigoda za prikaz najljepših primjeraka lepoglavske čipke!

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić uputio je posebni poziv članicama čipkarskih udruga i zadruga da u što većem broju posjete izložbe ovogodišnjeg, jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, na kojem će biti predstavljena duga i bogata tradicija čipkarstva u Lepoglavi.

-Prepoznatljivost Lepoglave u velikoj mjeri možemo zahvaliti upravo našim vrijednim čipkaricama. Još od vremena učiteljica čipke, Zlate Šufflay i Danice Brössler, naše su čipkarice predano radile na očuvanju ove iznimne kulturne baštine Lepoglave. Zahvaljujući njihovom predanom radu univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Naša mala Lepoglava, zahvaljujući njima dobila je markantno mjesto među najpoznatijim čipkarskim centrima, ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu – istaknuo je Škvarić.

Poručivši kako će ovogodišnji festival biti prigoda da se na posebnoj, retrospektivnoj izložbi publici pokažu najljepši primjerci lepoglavske čipke, zahvalio je čipkaricama na ogromnom trudu kojeg ulažu kako bi ovu vještinu prenijele na nove generacije.

www.sjever.hr
07.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.