Now Reading:
POČELI DANI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Uz povijesne postrojbe, vožnju kočijom i jahanje – i župan Stričak pokazao kako se jaše
Full Article 2 minutes read

POČELI DANI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Uz povijesne postrojbe, vožnju kočijom i jahanje – i župan Stričak pokazao kako se jaše

Susretom povijesnih postrojbi na varaždinskom Starom gradu započeo je program obilježavanja Dana Varaždinske županije koji se slavi 8. rujna.

U protokolarnom dijelu obilježavanja već tradicionalno sudjeluje Husarska garda Varaždinske županije zajedno s Varaždinskom građanskom gardom, a ove godine pridružili im su se Kubaraši iz Maruševca, Zrinska garda iz Čakovca i Ivanečki vitezovi i Rudarska četa iz Ivanca.

Nakon okupljanja postrojbe su se defileom uputile prema Županijskoj palači Varaždinske županije gdje su Husari svom nadzapovjedniku Husarske garde, županu Anđelku Stričaku predali prijavak.

Po dolasku pred Županijsku palaču župan Stričak zajedno sa svojom zamjenicom Silvijom Zagorec upriličio je kratak prijem za zapovjednike postrojbi.

Župan je naglasio kako nam te postrojbe govore o burnoj prošlosti našeg kraja.

– Njihove bogate odore također govore o tome da su ih nosili najodvažniji i najhrabriji ljudi iz tog doba, a danas te postrojbe koristimo upravo kao uspomenu na njih, u protokolarne turističke svrhe. Svojom pojavom izazivaju pažnju i odobravanje prolaznika i turista, a to je jedan dodatan iskorak u promociji Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Zapovjednik Husarske garde Varaždinske županije Mihael Negovec najavio je da će se husarska kočija odsada češće moći vidjeti na ulicama Varaždina u programima koje priređuje Varaždinska županija i pozvao sve zainteresirane da se priključe Husarima.

– Svi koji se jave bit će prihvaćeni, nema nikakvih posebnih uvjeta, osim navršenih 14 godina starosti. Ostalo se sve može naučiti – kazao je Negovec.

Nakon toga, postrojbe su se iz Županijske palače uputile prema Starom gradu gdje su se družili s građanima koji su se imali prilike provozati i u husarskoj kočiji što je izazvalo velik interes.

U kočiji u vlasništvu Zdenka Marinčića stigli su župan i dožupanica, a ona će se osim za tu svrhu koristiti i za razne ostale manifestacije, a u planu je da se koristi i za vožnju građana kao dio turističke ponude.

Točno u podne predviđen je pucanj iz topa čiju će uzicu ove subote povući zamjenica župana Silvija Zagorec što će biti peti tjedan zaredom da žene pucaju iz topa.

abrkic/sjever.hr
04.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.