Now Reading:
Centar Čakovca preplavljen stotinama umjetničkih zastavica – Na 6. Zrinski Art Festival dolazi više od 400 umjetnika iz cijelog svijeta
Full Article 3 minutes read

Centar Čakovca preplavljen stotinama umjetničkih zastavica – Na 6. Zrinski Art Festival dolazi više od 400 umjetnika iz cijelog svijeta

U srijedu je u Čakovcu predstavljen program 6. Zrinski Art Festivala. Festival počinje sutra, 2. rujna i trajat će sve do nedjelje 5. rujna.

Program su predstavili umjetnički direktor festivala Damir Klaić Ključ, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Od samih početaka festival Grad Čakovec financijski podupire ovaj festival koji je u startu zamišljen kao međunarodni. Kvalitetu festivala prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje od ove godine potpomaže njegovo financiranje.

Kako je ovo jedna od važnijih ljetnih manifestacija u Čakovcu, ali i u Međimurju istaknula je gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Ideja je bila da se čakovečkoj publici tijekom ljeta ponudi drugačiji kulturni sadržaj nego što smo navikli, poput izložbi na otvorenom, multimedijalnih radova, plesnih predstava, postavljanje umjetničkih instalacija na za to dotad neuobičajenim mjestima. Ono što je važno jest da su svi sadržaji besplatni za sve posjetitelje, što je i zaštitni znak manifestacije – kazala je gradonačelnica Čakovca.

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec naglasio je da ovakav festival Međimurju daje jednu novu, moderniju dimenziju.

– Svi znamo što znači ime Rudolf Steiner na svjetskoj razini, a osim kulturnih i inih događanja sasvim sigurno to je i dobar turistički proizvod jer se na taj način promovira grad Čakovec i Međimurje – poručio je Grivec uz zahvalu i čestitke organizatorima.

Umjetnički direktor ZAF-a Damir Klaić Ključ naglasio je kako je dosegnuta nova razina gdje daljnja pomoć treba doći od strane Turističke zajednice Međimurske županije, Grada Čakovca, Centra za kulturu, ali i ostalih sudionika.

– Ove godine, po prvi puta na festivalu sudjeluje više od 400 umjetničkih autora. Prvi puta je uspostavljenja suradnja s Festivalom umjetničkih zastavica, čiji su realizatori Kraljevi ulice i njihov kreativni tim koji vodi dr. art. Dijana Nazor Čorda. Taj festival prvi puta putuje van Zagreba i Čakovec je prvi domaćin tog festivala. Čakovec je postao ne samo međunarodni nego i internacionalni festival jer podrazumijeva umjetnike iz Argentine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Finske, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije i Urugvaja. To je prilika da dočaramo građanima što sve Art može – rekao je Klaić Ključ.

Ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec istaknula je kako ovogodišnji Zrinski Art festival se sa svojim koncertom uključuje u međunarodno obilježavanje 160. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera.

– Centar dr. Rudolfa Steinera je referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Republici Hrvatskoj i kao takav je priznat na međunarodnoj razini, ali ovaj dio Steinerovog umjetničkog izričaja nije dovoljno prezentiran i prepoznat. Na javni natječaj prijavilo se toliko umjetnika i izvođača za festival da su organizatori mnoge morali i odbiti – istaknula je Posavec.

Kompletni program pogledajte u nastavku.

abrkic/sjever.hr
01.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.