Now Reading:
Podravina: U ovoj godini 331 prometna nesreća, sankcionirano je 10.529 prometnih prekršaja, za 84 prometne nesreće kriva je brzina!
Full Article 3 minutes read

Podravina: U ovoj godini 331 prometna nesreća, sankcionirano je 10.529 prometnih prekršaja, za 84 prometne nesreće kriva je brzina!

Tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 331 prometna nesreća, pri čemu su zabilježene 93 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama je sudjelovalo 748 sudionika, od kojih je stradalo 113 sudionika. Teško su ozlijeđena 22 sudionika, dok je 91 sudionik lakše ozlijeđen.

Najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste, bočni sudar, sudar vozila iz suprotnih smjerova, udar vozila u parkirano vozilo i udar vozila u objekt kraj ceste. Najčešće okolnosti prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno uključivanje u promet i nepropisna vožnja unazad. U prometnim nesrećama sigurnosni pojas koristilo je 93 posto osoba, a zaštitnu kacigu koristilo je 60 posto vozača mopeda i motocikala. Od 17 djece do desete godine starosti, prilikom prijevoza sigurnosni pojas je koristilo njih osam ili 47 posto.

Brzina je bila uzrok događanja 84 prometne nesreća ili 25 posto ukupnog broja nesreća. U ovim nesrećama stradalo je 30 osoba od čega je osam osoba teško ozlijeđeno, dok su 22 osobe lakše ozlijeđene. Zbog oduzimanja prednosti prolaska zabilježeno je 38 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a 15 lakše.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 62 prometne nesreće ili 19 posto prometnih nesreća. U nesrećama koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola stradalo je 28 osoba od kojih je 10 osoba teško ozlijeđeno, dok je 18 lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 75 sudionika odnosno 10 posto sudionika. Pod utjecajem alkohola bila su 72 vozača odnosno 14 posto vozača.

Mladi vozači izazvali su 63 prometne nesreće što čini 19 posto ukupnog broja prometnih nesreća. U nesrećama koje su izazvali mladi vozači pet osoba je teško ozlijeđeno, a 19 osoba lakše. U nesrećama su sudjelovala 82 mlada vozača od kojih su tri mlada vozača teško ozlijeđena, dok je devet mladih vozača lakše ozlijeđeno. Najčešće vrste prometnih nesreća koje su prouzročili mladi vozači bile su slijetanje vozila sa ceste i bočni sudar, a najčešće greške koje su činili bile su brzina neprimjerena uvjetima i oduzimanje prednosti prolaska. Pod utjecajem alkohola bilo je osam mladih vozača.

Vozači bicikala sudjelovali su u 22 prometne nesreće. Ozlijeđeno je 16 vozača bicikala od čega tri teško, a 12 lakše. Vozači bicikala su prouzročili 15 nesreća radi nepropisnog kretanja vozilom pri čemu posebno naglašavamo radnju nepropisnog uključivanja u promet. Prisutnost alkohola je utvrđena kod pet vozača bicikala.

Zabilježeno je šest prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo šest vozača mopeda i putnik na mopedu. U nesrećama su četiri vozača mopeda i putnik na mopedu teže ozlijeđeni, dok je jedan vozač mopeda lakše ozlijeđen. Vozači mopeda su izazvali četiri prometne nesreće. Pod utjecajem alkohola bila su tri vozača mopeda.

Nadalje, zabilježeno je pet prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo pet vozača motocikala. U nesrećama su četiri vozača motocikala ozlijeđena. Teže je ozlijeđen jedan vozač motocikla, dok su tri vozača lakše ozlijeđena. Vozači motocikala su izazvali tri prometne nesreće, a pod utjecajem alkohola bila su dva vozača motocikala.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

www.sjever.hr
20.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.