Now Reading:
FOTO: 9. Zagorski likovni salon ponudio 137 radova 89 autora
Full Article 4 minutes read

FOTO: 9. Zagorski likovni salon ponudio 137 radova 89 autora

U dvorištu Galerije grada Krapine u utorak je otvoren 9. Zagorski likovni salon, najveća trijenalna žirirana likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Izlažu likovni umjetnici koji su rođenjem, radom, životom ili na neki drugi način vezani za Hrvatsko zagorje. Za ovogodišnji Salon stručni ocjenjivački sud u sastavu Branka Hlevnjak, Dora Kovačević i Dražen Trogrlić odabrao je 89 autora sa 137 radova. Na otvorenju su dodijeljene i tri jednakovrijedne nagrade prvonagrađenim autorima – Jadranki Fatur, Željku Kropfu i Ivani Ožetski.

Gradonačelnik Zoran Gregurović na otvorenju je poželio dobrodošlicu u srce Hrvatskog zagorja, u prelijepu zelenu prirodu koja je nekima i inspiracija. Naglasio je da je Krapina uistinu grad povijesti i kulture.

Drago mi je što se od 1997. upravo ovdje u Krapini održava Zagorski likovni salon. I ovoga puta imamo pregršt prekrasnih radova. A za mene su svi koji izlažu pobjednici. Vrlo je teško odabrati one najbolje među svim pobjednicima. Čestitam nagrađenima i svima koji izlažu – rekao je Gregurović otvorivši izložbu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina i Galerije grada Krapine.

Ravnateljica Grozdana Pavlović podsjetila je da ove godine slave 60 godina postojanja Pučkog otvorenog učilišta i Galerije grada Krapine koja djeluje u okviru Učilišta.

Deveti Zagorski likovni salon manifestacija je koja djeluje od 1997. godine i dokazuje svoju kvalitetu svojom opstojnošću od 24 godine kao i velikim odazivom umjetnika. Izrazito sam sretna da smo se okupili u ovolikom broju, ali i što nam je moderna tehnologija omogućila prisustvo onih koji ne mogu doći – rekla je Pavlović.

Branka Hlevnjak iz Ocjenjivačkog suda napomenula je da je uvijek teško selektirati autore zato što su umjetnici individue koja svaka na svoj način ima neki svoj izričaj i stvara u svom mediju odnos prema životu, materijalu, strukturama, osjećajima.

– Zato je Zagorski salon jedna od rijetkih izuzetno zanimljivih i poticajnih izložbi jer se ne nameće neka kustoska koncepcija koja bi autorima određivala što će oni raditi ili misliti nego im prepušta da svake 3 godine oni sami donesu pred nas svoj rad, ono što oni istinski žele i osjećaju. Izložba je vrlo kvalitetna. Činjenica je da smo u žiriranju težili raznovrsnosti pa ćete od naivnih slika naći sve moguće izraze pa do onih koje su geometrijska apstrakcija ili neka druga figuracija. Zagorski salon karakterizira raznovrsnost i to je njegova najveća kvaliteta – kazala je Hlevnjak.

Jedan od dobitnika je nagrade je slikar Željko Kropf iz Zaboka.

– Slikarstvo je moj poziv, umjetnost je dio mene i živim s time. Ovo je najnoviji ciklus, koloristički, komplementarni kontrasti. Prisutan je ritam, slikarske teksture su jako prepoznatljive. To mogu kratko reći, a slike su tu da ih čovjek gleda i doživljava. Slika prikazuje naše Zagorje, crtež je geometriziran, postoji red, svaki brežuljak nešto priča, govori o ljudima koji ovdje žive. Kraj je taj koji stvara i potiče ljude, njihov mentalitet, njihovo razmišljanje. Uvijek sam voli raditi pejzaže i vezan sam za svoj kraj – rekao je Kropf.

Dobitnica je i Ivana Ožetski iz Ivanić-Grada, čija je grupa radova „Oblici i sfere” nastala 2020. godine u vrijeme prvog lockdowna.

– Napravljeni su od potpuno prirodnog materijala, od lika, rafije i bojani su prirodnim bojama, kurkumom, ciklom, ovisno koju sam boju željela postići. Ciklus sam započela u 2017. godini i krenula intuitivno. Počela sam istraživati svijet virusa i skužila da sam se intuitivno dotakla nečega što u prirodi već postoji, oku nevidljivo. Kako to postoji u prirodi, tako to svatko može dozvati u svoju priču – kazala je Ožetski.

Nakon otvorenja izložbe održan je koncert Zagrebačkih solista.

9. Zagorski likovni salon održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

Salon ostaje otvorena do 1. listopada 2021. godine.

n.kalajdzija/sjever.hr 30.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.