Često se dogodi da nam nakon nedjeljnog ručka ostane piletine. A ako ste među onima kojima je dosadilo konzumirati isti obrok dva dana zaredom, imamo sjajan prijedlog za vas – zašto ne biste isprobali kremastu juhu s ostacima piletine?
Ovaj recept je savršen način da iskoristite te ostatke, bilo da se radi o pečenoj piletini s kožicom koja se lako može skinuti ili o sočnim komadima grill piletine koji će juhi dodati poseban okus.
Što juhu čini kremastom jest dodatak vrhnja za kuhanje i brašna, koje zajedno stvaraju savršenu teksturu koja će vas zasititi. Ova juha je izvrsna opcija za večeru jer je dovoljno bogata da posluži kao glavno jelo, ali isto tako može biti i obilnije predjelo.
S obzirom na to da je recept prilagođen za četiri porcije, ovo je odlična prilika da se okupe članovi obitelji i zajedno uživaju u toplom, kremastom obroku.
Sastojci
3 žlice ulja
1 veći luk
2 češnja češnjaka
2 veće mrkve
100 g korijena celera
⅔ čaše graška
1,3 L vode
2 kokošje kocke
350 g pečene piletine (odkoštene i narezane)
200 g vrhnja za kuhanje
2 žlice brašna
1 žlica sjeckanog peršina
Sol i papar po ukusu
Priprema
- Piletinu odvojite od kosti, odstranite kožu i narežite na kockice ili trakice.
- Pripremite dva lonca: jedan veći u kojem će se kuhati juha i jedan manji u kojem ćete ugrijati vodu i otopiti kokošje kocke.
- Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, a zatim ih ubacite na ugrijano ulje u duboki lonak.
- Dok se luk i češnjak lagano dinstaju, ogulite mrkvu i celer. Mrkvu narežite na tanke kolutiće, a celer na male kockice.
- Nakon što luk omekša i lagano se karamelizira, pridružite mu celer i mrkvu. Dinstajte sve zajedno oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Povrće prelijte pripremljenim temeljcem, dodajte grašak i pričekajte za zavrije. Vatra ne smije biti prejaka, već juha treba lagano kipjeti.
- Nakon 10 minuta ubacite piletinu te pomiješano vrhnje i brašno.
- Neka se sve zajedno kuha još 15 minuta. Juhu dodatno posolite i popaprite prema vašem ukusu.
- Gotovu juhu pospite sitno sjeckanim svježim peršinom.
Opcionalni sastojci
Ovu kremastu pileću juhu možete dodatno obogatiti opcionalnim sastojcima poput kukuruza, bijelog graha iz konzerve, štapićima celera, kockicama korijena peršina, i slično.
Recept smo dobili od Laure Bais s portala Tikvica.com. Njezine recepte možete pronaći na sljedećim stranicama:
sjever.hr 07.05.2024.