Now Reading:
Peta koordinacija o obnovi zgrada oštećenih potresom, a ništa se promijenilo nije! Kolar: NISAM SRETAN, NISAM ZADOVOLJAN!
Full Article 6 minutes read

Peta koordinacija o obnovi zgrada oštećenih potresom, a ništa se promijenilo nije! Kolar: NISAM SRETAN, NISAM ZADOVOLJAN!

U Krapinsko-zagorskoj županiji danas je održan peti koordinacijski sastanak o aktivnostima obnove zgrada oštećenih potresom na području Zagorja. Sastanak je predvodio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uz ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damira Vanđelića.

Kolar je, kao i na prethodnoj koordinaciji, izrazio osobno nezadovoljstvo brzinom i načinom obnove što ne čudi, budući da je ovo peta koordinacija, a stvari se nisu mnogo poboljšale.

Nisam sretan, nisam zadovoljan tempom kojim se odvija obnova. Imali smo stvarno puno razumijevanja. Razumijevanja prema Ministarstvu, na kojem je veliki pritisak, imamo i dalje. Svaka čast ljudima koji pokušavaju izvući ovu priču, ali mi imamo problem u donošenju odluka. Za to nisu krivi djelatnici Ministarstva, niti stručne službe, nego jednostavno osnivači. Prema tome, nemoguće je da ne možemo imati sjednicu Upravnog vijeća, da se na njoj ne donese odluka o raspisivanju natječaja za privremeni smještaj – poručio je Kolar i naglasio kako odgovornost moraju preuzeti osnivači, a to su u ovom slučaju Vlada, Grada Zagreb, Krapinsko-zagorska županije i Zagrebačka županije.

Kolar je najavio novi sastanak s ministrom Horvatom, a koji će se temeljiti na temi Upravnog vijeća i donošenju odluka, ali i temama vezanih uz klizišta. Ističe kako prema Vladi imaju puno razumijevanja, budući da količina nesreća koja se dogodila u vrlo kratkom periodu iziskuje mnoge odgovore, ali….

Sve ima nekakve rokove, granice i limite. Mi smo spremni, kao što smo radili i do sada, sami preuzeti dio tereta na sebe, ali nam netko mora reći: „Mi ovo ne možemo, dajte da to napravimo zajedno ili dajte to napravite vi”. Zato u partnerstvu, u vjeri da možemo biti brži i bolji surađujući zajedno, ne prozivajući nikoga, molimo sastanak s ministrom čim prije da pokušamo ubrzati proces – poručio je Kolar i naglasio da idući tjedan očekuje uklanjanje prvih objekata na području Gornje i Donje Stubice.

– Mi smo spremni dio poslova preuzeti na sebe i ubrzati proces, ali ono na što nisam spreman je da na jesen dođem u bilo koji naš zaselak i kažem da nismo napravili nikakve osnovne stvari. Nisam spreman niti za to odgovarati niti stati pred ljude – poručio je Kolar i najavio novi sastanak 29. lipnja, kada će, kaže, moći građane obavijestiti o puno boljim rezultatima nego što su ovi danas.

Vanđelić je također istaknuo kako dinamikom obnove nije nikako zadovoljan, a naglasio je kako Fond nije kočnica.

Do sada je Fond zaprimio samo 8 zaključaka za KZŽ, nije zaprimio ni jednu odluku. U privremenim odlukama i zaključcima pokrenuli smo 11 postupaka nabave. One su za projektiranje tehničko financijsku kontrolu i operativne koordinatore i to je pokrenuto, čekamo odluke Ministarstva. Za 103 zgrade koje su u privatnom vlasništvu nismo dobili ni jednu odluku, dobili smo zaključke koji od nas traže da utvrdimo određene tehničke karakteristike zgrada. U Krapinsko-zagorskoj županiji jedanaest obitelji čeka na privremeni smještaj jer mi čekamo odluku Upravnog vijeća koje bi trebalo odobriti sklapanje ugovora za privremene smještaje – poručio je Vandelić i najavio kako bi privremeni smještaj trebao biti dostupan u slijedećih sedam dana, ali završio riječima kako stvari ne idu tokom kojim bi trebale.

Izaslanik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Davorin Oršanić ističe kako je pred njima ogroman posao, ali da se isti obujam posla i obavio.

Dva velika potresa koja su nas zadesila iziskivali su golem angažman svih zaposlenih u ministarstvu, angažiranje novih, stručnih ljudi koji mogu i koje će raditi na tim poslovima. Jasno je da smo s određenim stvarima otežano radili i malo kasnili, ali ono što vas uvjeravam je to da će svi građani koji su stradali u ovom potresu biti zbrinuti, biti sanirani od posljedica tih potresa, kako u privatnom tako i u javnom sektoru – objasnio je Oršanić i kazao kako se građani naprosto moraju snaći, da moraju odraditi određene zadatke.

Država ne može baš sve i svakome riješiti, ali u svakom slučaju će osigurati da svatko uspije riješiti svoj problem – završio je Oršanić.

Načelnik Općine Donja Stubica, Jasmin Krizmanić kazao je kako je na području Stubice 75 objekata u upitnom stanju te iskoristio priliku i zahvalio svojim kolegama na mobilnom objektu za privremeni smještaj koji bi kroz par dana trebao stići u Donju Stubicu.

– Važno je da će se organizirati sastanak kod ministra Horvata. Raduje me da je moj prijedlog koji se odnosi na objekte koji su pod ugrozom zbog klizišta, tema koju smo načeli, a nismo završili, budu postavljeni kao subjekt tog sastanka. Na području naše općine postoje takvi objekti za koje se dosad nije našlo rješenje o načinu sanacije i nadam se da ćemo nakon sastanka pronaći rješenje da se i njima pomogne u sanaciji – poručio je Krizmanić.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Grada Gornja Stubica rekao je kako je na području Gornje Stubice pregledano 46 objekata.

– To smo proslijedili prema županiji, županija prema Fondu, oni će biti uneseni u bazu i svi ti građani znaju koje su njihove mogućnosti za predaju zahtjeva oko daljnje obnove. Naš najveći problem trenutno je taj privremeni smještaj jednog našeg građanina iz Donje Podgore koji po mom mišljenju već malo predugo traje, nadam se da će se sjednica Upravnog vijeća brzo održati i da će taj smještaj biti realiziran jer čovjek živi u uvjetima koji trenutno nisu baš adekvatni za život jedne ljudske osobe – poručio je Gospočić.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički istaknuo je kako je nekoliko objekata ozbiljno ugroženo!

– Sve ono što smo dogovarali na prijašnjim koordinacijama izvršili smo, međutim ostaje činjenica da za tri objekta koji su stradali prije 14 mjeseci nije bilo potrebno raditi preglede i oni još danas nisu uklonjeni. Oko njih se ništa konkretno ne događa. Svakako bih spomenuo Područnu školu Laz koja je oštećena u zagrebačkom potresu, a vjerujem da će najavljeni sastanak s ministrom ubrzati tu problematiku. Otvorili smo probleme koji sežu unatrag dvije tri godine, a to su objekti koji su oštećeni klizištima. Krenulo se preko Ministarstva graditeljstva, stalo je i vjerujem da ćemo to sada ponovno intenzivirati jer postoji nekoliko objekata koji su ozbiljno ugroženi – poručio je Milički na kraju konferencije.

mčaržavec/www.sjever.hr
25.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.