Now Reading:
Varaždinska županija u odnosu na cijelu Hrvatsku: Prednjači po izdvajanju per capita za obrazovanje, prva osigurava 100 postotnu jednosmjensku nastavu, uspostavlja dva regionalna centra…
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija u odnosu na cijelu Hrvatsku: Prednjači po izdvajanju per capita za obrazovanje, prva osigurava 100 postotnu jednosmjensku nastavu, uspostavlja dva regionalna centra…

U periodu od 2017. do 2019. godine u Hrvatskoj je raslo ulaganje u obrazovanje, a među županijama po najvišem izdvajanju našla se i Varaždinska županija koja predvodi po izdvajanju per capita. Pokazala je to analiza portala Zupan.hr na temelju konsolidiranih proračuna.

Više od 6 tisuća kuna izdvojilo je čak devet županija za obrazovanje, a Varaždinska županija prednjači, budući da jedina izdvaja iznad 8 tisuća kuna po stanovniku. Udjeli proračuna usmjereni za obrazovanje rasli su u tri godine u samo šest županija, ali su u svima rasli apsolutni iznosi za obrazovanje.

Županije kroz EU projekte omogućuju svojim najmlađim mještanima besplatnu školsku prehranu, pomoćnika u nastavi, a izrazito rade na projektima energetskih obnova, dogradnji i gradnji novih školskih objekata. Povećanje sredstava za obrazovanje omogućili su upravo kapitalni projekti, kroz koje su objekti energetski obnovljeni, čime je osigurana modernija oprema, nove sportske dvorane, produženi boravci u sve većem broju škola..

Varaždinska županija, koja je vodeća po izdvojenim sredstvima za obrazovanje po stanovniku, iznosi čak 8.167,27 kuna.

U posljednje 3,5 godine novi ciklus obnove, izgradnje i dogradnje osigurao je preokrete za 28 školskih objekata. Rekonstrukcijom, dogradnjom i izgradnjom triju škola, biti će osigurani uvjeti za nastavu u jednoj smjeni za čak 96 posto učenika, dok će dogradnjom OŠ Ivanec Varaždinska županija prva i jedina u Hrvatskoj osigurati uvjete za 100 postotno pohađanje nastave u jednoj smjeni, uz pomoć EU fondova koji su omogućili da u posljednje tri godine uštede na energentima dobiju 22 škole, u što je uloženo gotovo 70 milijuna kuna, a 78 milijuna kuna ulaže se u rekonstrukciju, dogradnju, odnosno izgradnju triju škola; OŠ Veliki Bukovec, OŠ Martijanec i OŠ Sveti Ilija, u kojima su radovi pri kraju ili u tijeku.

Čak 171,4 milijuna kuna, od čega 158 milijuna kuna bespovratnog novca, ulaže se u uspostavu dvaju regionalnih centara kompetentnosti iz poljoprivrede i inovativnih zdravstvenih tehnologija.

Po sustavnom radu s darovitom djecom, ova je županija također predvodnica. Naime, 2007. godine s radom su počeli Centri izvrsnosti, a danas ih djeluje čak 11, koje u ovoj školskoj godini pohađa 876 učenika osnovnih i srednjih škola pod mentorstvom 156 učitelja i profesora. Od 2020. centri su primljeni u Svjetsku mrežu za potporu darovitima, čije je sjedište na Sveučilištu Western Kentucky u SAD-u.

U tekućoj školskoj godini, Varaždinska županija provodi program produženog boravka za 786 učenika od prvog do četvrtog razreda u 21 osnovnoj školi, čiji je i osnivač. Usporedbe radi, 2017. godine, prije donošenja Odluke, program produženog boravka provodio u svega devet osnovnih škola.

Besplatnu prehranu u osnovnim školama, Varaždinska županija osigurava za svu djecu u riziku od siromaštva. Za 3.300 osnovnoškolaca iz 33 županijske osnovne škole u školskoj godini 2020./2021. Varaždinska županija osigurava besplatnu prehranu. Za približno 1 000 djece ona je osigurana putem EU projekta „Užina za sve III“, iz sredstava Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna, za preostalih 2 300 djece novac za obroke osigurava Županija iz svojega proračuna. U projekt su uključeni svi osnovnoškolci koji zadovoljavaju glavni kriterij, a to je visina dječjeg doplatka.

Uz navedeno, Županija od 2018. sufinancira školske obroke i po tome je prva u Hrvatskoj, za što je glavni kriterij bio također visina dječjeg doplatka, a prehrana se sufinancira sa 7 kuna po nastavnom danu.

Veliki i važan EU projekt koji sprovodi Varaždinska županija je i projekt „Ja mogu“ kroz koji su osigurani pomoćnici u nastavi tijekom četiri godine, sve do kraja školske godine 2020./2021. Šezdesetak učenika romske nacionalne manjine iz osnovnih škola u Ludbregu, Petrijancu i Cestici od školske godine 2018./2019. ima osiguran produženi boravak tijekom kojeg im je osigurano učenje hrvatskog jezika, koji im nije materinji, imaju pomoć kod rješavanja zadaća i savladavanja gradiva…

www.sjever.hr/zupan.hr
02.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.