Now Reading:
Za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije do sada uloženo preko 8,5 milijuna kuna – Nove mjere za 2021. godinu ‘teške’ dodatnih 2,1 milijun kuna
Full Article 6 minutes read

Za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije do sada uloženo preko 8,5 milijuna kuna – Nove mjere za 2021. godinu ‘teške’ dodatnih 2,1 milijun kuna

Danas, 15. ožujka, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru prezentirane su mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2021. – 2023. koje su donijete na skupštini u 12 mjesecu. Uz četiri objavljena natječaja, prezentirana su nova tri koja iznose ukupno 800 tisuća kuna.

Radi se o novčanim potporama za tekuću, 2021. godinu: potpora za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 200 tisuća kuna, potpora od 300 tisuća kuna za povećanje stočarske proizvodnje te 300 tisuća kuna potpore za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Sve mjere koje se provode moraju dobiti odobrenje Ministarstva poljoprivrede i slijedom toga se na kraju godine korisnici prijavljuju u sustav Ministarstva poljoprivrede.

Za ovu godinu u planu imamo 10 mjera za koje je osigurano 2,1 milijuna kuna. Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana je natječaj koji se provodi već 5 godina, a proizvođači mogu očekivati potporu u iznosu od 50 kuna po kljunu, a maksimalan iznos mogu dobiti 25 000 kuna. Proizvođači mogu imati do 1 000 kljunova, a natječaj je otvoren do 17. ožujka – izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

– Natječaj za pripremu projektne dokumentacije je natječaj kojim sufinanciramo izradu projektne dokumentacije u maksimalnom iznosu do 10 000 kuna ili do 60% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Natječaj je otvoren do 1. prosinca ili do iskorištenja osiguranih sredstava od 2,1 milijun kuna – kazala je Mihovilić i dodala da za Natječaj za promociju Županija daje maksimalnu potporu 10 000 kuna ili do 60% od ukupno prihvatljivih aktivnosti.

Europsku zaštitu imaju zagorski mlinci i proizvođači mesa zagorskog purana i oni mogu ostvariti nacionalnu potporu za svoje aktivnosti i certifikacije. Za one koji nisu u mogućnosti platiti certifikaciju, Županija daje mogućnost prijave na natječaj kako bi krenuli u sam postupak certifikacije.

– Krapinsko-zagorska županija je za natječaj za potporu povećanja stočarske proizvodnje u svom Proračunu planirala 300 tisuća kuna, a cilj je povećanje broja rasplodnih grla mesnih pasmina i križanaca mesnih pasmina goveda. Visina potpore po korisniku iznosi do 50.000 kuna ili najviše do 60% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Visina potpore iznosi 10.000 kuna po grlu, a korisnik mora nabaviti minimalno 4 grla od kojih jedno grlo može biti rasplodni bik. Natječaj je otvoren do 12. travnja – predstavila je Mihovilić.

Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje, a planirana sredstva su 300 tisuća kuna. Natječaj za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje otvoren je do 12. travnja ove godine, a planirana sredstva iznose 200 tisuća kuna. Visina potpore po korisniku iznose 50.000 kuna ili do 60% ukupno prihvatljivih aktivnosti. Vrijednost ulaganja mora minimalno iznositi 15.000 kuna – završila je Mihovilić te je dodala kako Županija u travnju planira raspisati još tri natječaja: Potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, Potpora za očuvanje pčelinjeg fonda i Potpora za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Od 2017. do 2020. raspisano je ukupno tridesetak mjera s ukupno 560 korisnika te je dodijeljen iznos od 8 516 032 kuna.

– Pridodamo li tome polugodišnje mjere koje su teške 2,1 milijun kuna, to znači da ćemo ukupno 10,6 milijuna kuna nepovratnih sredstva u poljoprivrednu proizvodnju plasirati u ovom četverogodišnjem mandatu – započeo je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar i napomenuo kako je KZŽ jedna od rijetkih županija koja ima pokrivenost uvoza izvozom od negdje od 180 posto, ali da domaća proizvodnja nema alternativu što će rezultirati setom novih mjera i povećanjem bespovratnih sredstava za poljoprivredne proizvođače.

– Dosadašnje su mjere dale vrlo konkretne rezultate. Vidljiv je porast površina pod trajnim nasadima u biljnoj proizvodnji što se tiče voćnjaka, porast je i površina pod staklenicima, a 12,6 posto rasla je i ekološka proizvodnja u odnosu na 2019. godinu. Jedino gdje imamo mali pad je u vinogradarstvu i to zbog bolesti, zbog žutice, no u međuvremenu je bilo puno novih nasada pa vjerujem da ćemo već sljedeće godine biti u plusu – rekao je Kolar i potkrijepio navedeno u brojkama:

– Uz subvencije KZŽ ukupno su izgrađena 22 plastenika ukupne površine 5 425 kvadratnih metara, a kupljena je i kompletna oprema za četiri plastenika. Također, kupljeno je 109 tisuća kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta i nabavljeno je po 35 grla teladi i rasplodnih junica te 84 grla stoke za proizvodnju mesa. Kroz Zagorskog purana smo, nakon zaštite, plasirali 2,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava bez ove godine, 127 uzgajivača zagorskog purana koristilo je te mjere i u tom periodu se samo uz naše mjere uzgojilo više od 27 tisuća kljunova. Nitko od proizvođača nije imao problema s plasmanom zagorskog purana na tržište. Treba svakako spomenuti i mjeru potpore za razvoj proizvodnje i promocije proizvoda, gdje smo svake godine omogućili 100 tisuća kuna našim proizvođačima, tiskano je 72 200 etiketa, 7 600 letaka, više od 3 000 promo vrećica, više od tisuću vizitki, a uz našu pomoć izrađeno je 12 web stranica preko kojih se mogu kupovati domaći poljoprivredni proizvodi. Dodamo li prodaju na manifestacijama ili sajmovima, vidi se veliki set mjera koje smo ciljano plasirali za pomoć našem gospodarstvu.

Kolar se osvrnuo i na mjeru sufinanciranja projektne dokumentacije od strane KZŽ koja iznosi 523 tisuće kuna i na 96 projekata poljoprivrednika. Projekti su predani na programe ruralnog razvoja RH i ostale nacionalne programe, gdje su poljoprivrednici, također, povlačili bespovratna sredstva.

Natječaji završavaju 12. travnja i dodjela će krenuti krajem travnja ili početkom svibnja. Ostali set mjera teških 1,5 milijuna kuna plasirat ćemo odmah početkom travnja, kako bi što prije zarotirali ciklus natječaja i potpisali ugovore te dodijelili bespovratna sredstva našim poljoprivrednicima – najavio je Kolar i istaknuo važnost poticanja domaće poljoprivredne proizvodnje, te najavio porast od 20 posto u nadolazećim mjerama.

mčaržavec / www.sjever.hr
15.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.