Now Reading:
Grad Zlatar treći na ljestvici po povećanju izdvajanja za stipendije u 2019. godini, raspisan i natječaj za dodjelu sportskih stipendija!
Full Article 4 minutes read

Grad Zlatar treći na ljestvici po povećanju izdvajanja za stipendije u 2019. godini, raspisan i natječaj za dodjelu sportskih stipendija!

Grad Zlatar kontinuirano izdvaja sredstva za stipendiranje učenika i studenata. Tako je u školskoj godini 2017./2018. studentske stipendije iznosile su 500 kuna mjesečno, a učeničke 200 kuna mjesečno, a odlukom gradonačelnice Zlatara, Jasenke Auguštan-Pentek taj se iznos u školskoj godini 2018./2019. povećao na 700 kuna mjesečno za studente i 400 kuna mjesečno za učenike.

U školskoj godini 2018./2019. izdvojeno je ukupno 160 800 kuna za stipendije, odnosno dodijeljeno je 17 studentskih i 5 učeničkih stipendija u prethodno navedenom, povećanom iznosu.

Također, zbog velikog broja prijava, gradonačelnica je prošle godine donijela Odluku o povećanju broja stipendija za 6 studentskih i 1 učeničku pa je tako u školskoj godini 2020./2021. dodijeljeno ukupno 27 stipendija, 21 studentska i 6 učeničkih stipendija. Studentska stipendija dakle iznosi 700 kuna mjesečno, a učenička 400 kuna mjesečno. Stoga je u proračunu 2021. godine planirano 200 tisuća kuna za stipendije.

Pravo na dodjelu gradskih stipendija imaju redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište na području Grada Zlatara i koji nisu korisnici stipendije ili novčane pomoći odobrene od strane Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja ili drugih državnih tijela odnosno zaklada i drugih pravnih osoba koje dodjeljuju stipendije.

Stipendije Grada Zlatara dodjeljuju se za nadarene učenike i studente, stipendije za učenike i studente po materijalnom statusu, kao i za učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Učenici i studenti mogu ostvariti stipendiju u samo jednoj kategoriji.

U kategoriji za nadarene učenike i studente, pravo podnošenja zahtjeva imaju učenici s prosjekom ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole od najmanje 4,50. Taj prosjek vrijedi i za studente prve godine studija (koji su prvi put upisali) a ostvarili su ga ocjenama završnog razreda srednje škole. Studenti ostalih godina studija koji u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 4,00 također imaju pravo na stipendiranje.

Način bodovanja zahtjeva za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija unutar kategorije za nadarene učenike i studente vrši se prema stečenom prosjeku koji donosi i pripadajući broj bodova.

Pravo podnošenja zahtjeva u kategoriji materijalnog statusa imaju učenici s prosjekom ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole od najmanje 2,80 kao i studenti prve godine studija (koji su prvi put upisali) koji imaju navedeni prosjek ocjena završnog razreda srednje škole. Istodobno, pravo na stipendiju imaju studenti ostalih godina studija koji u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 2,50.

Zahtjeve u kategoriji za deficitarna zanimanja mogu ostvariti učenici s prosjekom ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole od najmanje 2,80 kao i studenti s navedenim prosjekom kojeg su ostvarili u završnom razredu srednje škole. Svakako i studenti ostalih godina studija koji u prethodnoj godini studija imaju prosjek ocjena najmanje 2,50 ostvaruju pravo na podnošenje zahtjeva.

Na osnovi podataka o sastavu obiteljskog kućanstva (pismena izjava uz zahtjev) i dokumentacije o svim prihodima obiteljskog kućanstva u zadnja tri mjeseca koja prethode mjesecu prijave za stipendiranje izračunava se prihod po članu obiteljskog kućanstva koji se, također boduje.

Prihodom kućanstva smatraju se prihodi utvrđeni sukladno važećem Zakonu o socijalnoj skrbi, a u prihod kućanstva ne uračunavaju se prihodi koji se, sukladno važećem Zakonu o socijalnoj skrbi, ne uračunavaju u prihod pri utvrđivanju visine zajamčene minimalne naknade.

Radno sposobni članovi kućanstva, a koji su nezaposleni, dokazuju svoj status nezaposlene osobe potvrdom nadležne ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ne starije od dana raspisivanja Javnog natječaja.

Dodatni bodovi dodjeljuju se na temelju postignuća u obrazovanju ili na temelju socijalnog statusa i oni se zbrajaju ukupnom broju bodova ostvarenom unutar pojedine kategorije. Postignuća na natjecanjima dokazuju se diplomom ili drugom službenom potvrdom nadležnog tijela smotre ili natjecanja.

U 2021. godini Grad Zlatar raspisao je Natječaj za dodjelu sportskih stipendija, počevši od 12. veljače 2021. godine, a iznose 500 kuna mjesečno. Ukupno se dodjeljuju tri sportske stipendije, a odobravaju se za školsku, odnosno akademsku godinu, za učenike od listopada do lipnja sljedeće godine, a za studente od listopada do rujna sljedeće godine.

Pravo na natječaju imaju učenici ili redovni studenti koji imaju prebivalište na području Grada Zlatara, a koji imaju postignute vrhunske rezultate u pojedinačnom sportu, najmanje na nivou Republike Hrvatske. Sportaš svoje rezultate potkrepljuje dostavom dokumentacije od strane nadležnog saveza ili sportske udruge, odnosno drugom dokumentacijom nadležnog tijela.

mčaržavec / www.sjever.hr
12.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.